163. Rođendan genija / Hrvati i Srbi ne mogu se dogovoriti čiji je Tesla: 'Sve što je radio, bilo je za dobrobit svijeta'

Rođen je tu među nama, jedan je od nas, jedan je od naših

10.7.2019.
20:00
VOYO logo

Na današnji dan prije 163 godine rođen je jedan od najvećih svjetskih umova - Nikola Tesla! Danas su posjetitelji besplatno mogli razgledati njegovu rodnu kuću u malenom ličku selu Smiljan gdje je smješten i Memorijalni centar

Posjećenost je, kažu, iz godine u godinu sve veća, ali svi se slažu - Tesla je nedovoljno iskorišten hrvatski brend. Njegovo ime, čini se, bolje su iskoristili drugi. Hrvati i Srbi i dalje se ne mogu dogovoriti - čiji je Tesla! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz male kućice u srcu Like Tesla je krenuo u svijet da bi ga zauvijek promijenio na bolje. Većinu civilizacijskih dosega danas ne bi bilo da nije bilo ovog Smiljanskog genijalca! No, na spomeniku u New Yorku stoji: Tesla je Srbin i Amerikanac! 

"Rođen je tu među nama, jedan je od nas, jedan je od naših", govori za RTL Danas, gospićki gradonačelnik Karlo Starčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njemu je nazvan asteroid, ali i krater na mjesecu. Po njemu je nazvana mjerna jedinica za jakost magnetskog polja, električni automobil, voda ali i beogradska zračna luka. 

"Mi Hrvati vječito kasnimo. Kasnili smo u stvaranju države, kasnili smo u promoviranju Ante Starčevića i zakasnili smo u promoviranju Nikole Tesle", kaže Starčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od rođenja do 19. godine taj genijalan um proveo je u Smiljanu. Sam je rekao da se ponosi svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom, ali svijet se i dan danas ne može dogovoriti-čiji je Tesla. Pa čak su i građani Hrvatske podijeljeni. 

"Nekad smo znali reći da je hrvatski Srbin. Mislim da je bio kozmopolita. Nije on opterećen bio", kaže nam Vjekoslav iz Smiljana, a Miljenko je pak siguran da je bio Hrvat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Građani Beograda u kojem je smještena urna s njegovim posmrtnim i osobnim ostacima jednoglasni su u mišljenju da je Tesla ipak bio Srbin.

Toliko o tome koliko je Hrvatska uspjela brandirati svojeg genija! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što je taj čovjek radio, radio je za dobrobit svijeta", istaknula je Nikolina Krpan, voditeljica Memorijalnog centra Nikola Tesla u Smiljanu

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo