“Hrvatska da se unapredi u malu silu”

Josipović vodi zemlju sa “politike ćutanja” na politiku “velikog brata”

6.3.2013.
12:34
VOYO logo

Došlo je vreme da Hrvatska, nakon ulaska u EU, umesto "male države" postane "mala sila" koja zna da artikuliše svoje ciljeve, kaže hrvatski lider Ivo Josipović.

On je uveren da se u novoj fazi hrvatske spoljne politike državi otvaraju nove mogućnosti, prenosi agencija Hina. - Kao evropska zemlja imamo i nova sredstva, pa idemo prema Hrvatskoj koja prestaje da bude 'mala država' i postaje 'mala sila - rekao je Josipović tokom predavanja "Spoljna politika Republike Hrvatske" u Splitu, navodi Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovom tumačenju, spoljna politika Hrvatske je od 1990. godine imala karakteristike 'male države', a glavni cilj takvih država je, ukazuje, da vode "politiku ćutanja" kako ne bi stekle neprijatelja.

- Često postoji i 'veliki brat' koji ih usmerava ka svojim ciljevima. Od 1. jula u regionu ćemo nastupati kao deo, odnosno reprezent Evropske unije - uveren je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među susedima - složeno, složenije

On je odnose sa Srbijom ocenio "vrlo složenim", sa Bosnom i Hercegovinom "složenim", sa Crnom Gorom "izrazito dobrim", a za odnose sa Slovenijom je rekao da postoje dobri izgledi da se prevlada dugogodišnji spor oko duga Ljubljanske banke Hrvatskoj.

Josipović je istakao da nakon ulaska Hrvatske u EU granice prema susednim zemljama neće postati "kineski zid" nego će one biti otvorene za trgovinu i podsetio da Hrvatska ima velike privredne interese da sarađuje sa susednim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je reč o globalnom pozicioniranje Hrvatske, naglasio je da "ostaje trajno strateško savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama", ali i dodao da će se Hrvatska otvarati i prema drugim "velikim privrednim državama".

- Nećemo zapostavljati neke države, a posebno bih izdvojio Rusiju i Kinu kao zemlje sa velikim mogućnostima - otkrio je on planove za budućnost, pri čemu je spomenuo i potrebu razvijanja saradnje sa Indijom, Japanom, Australijom, Kuvajtom i Katarom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo