Zbog video-apela Uprava HRT-a prijeti zaposlenicima!

16.3.2012.
14:47
VOYO logo

Iako je Uprava HRT-a u četvrtak javno iskazala podršku video-apelu "HRT - Vaša javna televizija", u kojem je 57 zaposlenika HRT-a istaknulo kako žele slobodnu televiziju nezavisnu od političkih i gospodarskih utjecaja, iza kamera situacija je potpuno drugačija.

Zaposlenici koji su sudjelovali u snimanju filma, i koji nije realiziran u produkciji HRT-a, izloženi su pritiscima i prijetnjama od strane Uprave, a o svemu se danas oglasio i Ogranak HND-a na HTV-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Uprava je omogućila devastaciju HRT-a'

U priopćenju koje potpisuje predsjednica Ogranka Elizabeta Gojan postavlja se pitanje: Kako je vodstvo HRT-a moglo zaključiti da se interesi struke i javnosti podudaraju s njihovima?

"Reorganizacija koju je pokrenula Uprava HRT znači konačno i potpuno zaživljavanje HRT-a kao svega onog što javna televizija ne bi smjela biti, znači devastaciju, getoizaciju i minoriziranje svih javnih sadržaja uz istodobno netransparentno trošenje novca gledatelja, na upitne i javnoj televiziji nepotrebne projekte. Potezi koje vuče sadašnje vodstvo jasno pokazuju da ne razumiju javnu televiziju niti ih ona zanima. Naime, oni ono najbolje od javnog servisa smatraju - balastom", uslijedio je odgovor na gore postavljeno pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritisci i prijetnje zaposlenicima

U priopćenju stoji kako su kolege s HRT-a, istodobno dok ih Uprava javno podržava, izloženi pritiscima i prijetnjama zbog sudjelovanja u video-apelu, dakle zbog izražavanja vlastitog stajališta o zadaćama javne televizije.

"I posljednje javno pitanje Upravi: ako se s nama slaže, zašto već dvije godine sustavno vuče poteze koji razaraju jedini hrvatski elektronski javni medij? HRT ne postoji bez gledatelja, nego ZBOG gledatelja, baš zbog najmanjih među njima i zbog onih kojima je u nekom trenutku pozornost javnosti najpotrebnija! HRT koji bdije nad svim društvenim zbivanja, upire prstom u probleme i propuste i razotkriva nepravdu. HRT koji širi vidike mladima i starima. HRT koji je zbog svega ovog kao javni medij neprofitabilan, možda u postocima i manje gledan od komercijalnih televizija, ali društvu neophodan", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz sindikata traže "da Sabor i Vlada u ime svih građana preuzmu odgovornost i omoguće izbor kompetentnog rukovodstva koje će HRT obnoviti, a ne razoriti – što se već neko vrijeme događa".

Dojam velikog zajedništva

Kampanja dokazivanja kako je Uprava HRT-a stoji uza svoje zaposlenike trajala je jučer čitav dan. Uprava je lukavo zaključila kako je najpametnije u ovoj situaciji praviti se da podržavaju apel djelatnika HRT-a. Tako je i sinoć u Dnevniku 3 HTV-a urednika Siniše Kovačića predstavljen video-apel zaposlenika, ali na način kao da se radi o video-uratku samog HRT-a. "Stječe se dojam kao da se radi o velikom zajedništvu", ističe Gojan dodavši kako su ovim priopćenjem željeli razjasniti javnosti što je zapravo posrijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo