Hoće li zbog snijega biti odgođena nastava?

14.1.2013.
14:30
VOYO logo

U redakciju Net.hr-a javili su se brojni roditelji koje je zanimalo hoće li biti odgode nastave s obzirom na najavljenu vremensku prognozu, po kojoj će snijeg padati sve do kraja tjedna, a zbog čega je vjerojatno da će se problemi u prometu nastaviti. Oni đaci koji su se danas, nakon zimske pauze, pojavili u klupama, do škole su se probijali po neočišćenim pločnicima...

Pitali smo zato Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta hoće li biti odgode nastave, a oni su odgovorili da će o tome odluku donijeti tek na zahtjev pojedinih škola, odnosno nadležnih ureda državne uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U skladu s odredbom točke VII. Odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2012./2013., iznimno, u posebnim okolnostima koje nije bilo moguće predvidjeti i planirati godišnjim planom i programom rada škole, škola može odstupiti od rokova utvrđenih navedenom odlukom. O tome odlučuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na zahtjev škole i ureda državne uprave u županiji, odnosno ureda Grada Zagreba nadležnog za poslove obrazovanja. Dakle, škola dostavlja zahtjev uredu, a ured Ministarstvu", pojasnili su ne odgovorivši je li im danas već stigao koji takav zahtjev.

O (ne)održavanju nastave u školama na zagrebačkom području upit smo poslali i na Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, ali do objave ovog članka nismo dobili odgovor o mogućim potezima i odlukama. Ipak, neslužbeno doznajemo da se zasad ne spremaju nikakve odgode, ali Ured će pratiti stanje i pravovremeno izvještavati javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obzirom na današnje snježne oborine i najavljene vremenske neprilike u narednim danima koje stvaraju probleme kod prijevoza učenika u školu i ostalom javnom prijevozu, škole su upućene od strane Krapinsko-zagorske županije da same procijene situaciju za svoje upisno područje (visina snijega, otežan ili otkazan prijevoz učenika te otežan dolazak zaposlenika na posao) i odgode nastavu po potrebi, uz suglasnost nadležnog Ureda državne uprave i resornog ministarstva, te da o svojoj odluci izvijeste Županiju.

Naime, prema Odluci ministra o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2012/13 (izvor – MZOiS, ožujak 2012.), škola može obzirom na izvanredne okolnosti odstupiti od rokova utvrđenih tom odlukom kao i nastavnim planom i programom, a o čemu odlučuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na zahtjev škole i Ureda državne uprave u županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shodno gore navedenome, 11 osnovnih i 5 srednjih škola uputilo je zahtjev Uredu državne uprave u KZŽ za odstupanjem od kalendara rada osnovnih i srednjih škola za šk.god.2012./2013.godinu, odnosno da odgode nastavu za vrijeme trajanja vremenskih nepogoda.

Zahtjevi usuglašeni sa školama, Uredom državne uprave te Županijom pristigli su iz sljedećih škola:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Osnovna škola Sveti Križ Začretje – odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. 2. Osnovna škola Krapinske Toplice - odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. 3. Osnovna škola Đure Prejca Desinić - odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. Shodno gore navedenome, 11 osnovnih i 5 srednjih škola uputilo je zahtjev Uredu državne uprave u KZŽ za odstupanjem od kalendara rada osnovnih i srednjih škola za šk.god.2012./2013.godinu, odnosno da odgode nastavu za vrijeme trajanja vremenskih nepogoda. Zahtjevi usuglašeni sa školama, Uredom državne uprave te Županijom pristigli su iz sljedećih škola: 1. Osnovna škola Sveti Križ Začretje – odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. 2. Osnovna škola Krapinske Toplice - odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. 3. Osnovna škola Đure Prejca Desinić - odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. 4. Osnovna škola Veliko Trgovišće - odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. 5. Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog Zabok - odgoda nastave na dane 15. do 18. siječnja 2013. 6. Osnovna škola Janka Leskovara Pregrada - odgoda nastave na dane 14. siječnja popodnevna smjena i na dan 15. siječnja 2013. 7. Osnovna škola Donja Stubica – odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. 8. Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovečki - odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. 9. Osnovna škola pri Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice - odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. 10. Osnovna škola Bedekovčina - odgoda nastave na dane 15. siječnja 2013. 11. Osnovna škola Matije Gupca Gornja Stubica - odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. 12. Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok - odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. 13. Srednja škola Zlatar - odgoda nastave na dan 14. siječnja popodnevna smjena i na dan 15. siječnja 2013. 14. Srednja škola Zabok - odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. 15. Srednja škola Oroslavje - odgoda poslijepodnevne smjene na dan 14. siječnja 2013. 16. Gimnazija Antuna Gustava Matoša Zabok - odgoda nastave na dane 15. siječnja 2013. Spomenuti zahtjevi upućeni su resornom Ministarstvu koje donosi konačnu odluku o odgodi nastave. Obzirom na vremenske neprilike, dogovoreno je s pomoćnicom ministra Ankicom Nježić kako će sve škole koje su predale zahtjev za odgodom nastave, a imaju prostora u kalendaru rada za nadoknadu nastave, dobiti naknadnu suglasnost. Prema tome, nastava u školama koje su podnijele zahtjeve neće se održavati u navedenim terminima.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo