MINISTAR GOSPODARSTVA /

Hoće li Vlada opet ograničiti cijene goriva? Ćorić: 'U ovom trenutku ne poduzimamo ništa. Ako dođe do eskalacije, reagirat ćemo'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ovaj tjedan će biti referentan za određivanje cijena idućeg utorka, kazao je Ćorić

14.12.2021.
14:45
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske Tomislav Ćorić prije užeg kabineta Vlade dao je izjavu za medije. Ćorić je na početku komentirao razmišlja li Vlada da se ponovno donese uredba o ograničavanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata s obzirom na novi porast cijena goriva. 

"Naše daljnje postupanje će ovisiti o cijenama tijekom ovog tjedna na mediteranskom tržištu globalnom tržištu. Ovaj tjedan će biti referentan za određivanje cijena idućeg utorka. U ovom trenutku ne poduzimamo ništa, ukoliko dođe do značajnije eskalacije vlada reagira i reagirat će ubuduće", kaza je Ćorić te dodao da će ovog tjedna promišljati odluke za idući. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar se osvrnuo i na odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, s čime baš nije složna BiH. 

Image
pad je kratko trajao /

Gorivo je od ponoći osjetno skuplje, pogledajte koje su nove cijene i gdje možete platiti manje

Image
pad je kratko trajao /

Gorivo je od ponoći osjetno skuplje, pogledajte koje su nove cijene i gdje možete platiti manje

"To je bila jedna od tema na našem sastanku. Kolega Košarac koji je tu temu otvarao u bilateralnim odnosima, otvorio ju je i jučer. RH je iskoračila prema BiH strani, oni su formirali stručni tim kojem je dana na uvid  sva dokumentacija po pitanju izgradnje skladišta srednje i nisko radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac. Usuglasili smo se da ćemo nastaviti komunikaciju na ekspertnoj razini i otvoriti mogućnost da BiH stručnjaci dobiju dodatan uvid u naše nalaze. Naša pozicija prema procesu izgradnje i svemu što komunicira BiH strana je jasna. Na lokaciji Trgovska gora vodit ćemo se najvišim ekološkim i sigurnosnim standardima, ne zbog 250 tisuća građana koji se nalaze s druge strane granice, već poglavito naših građana u RH, a samim time i zbog naših susjeda i prijatelja s druge strane granice. Ne dolazi u obzir da ovaj proces bude kompromitiran i otovreni smo za komunikaciju s BiH stranom. Plan je jasan - želimo na sigurnoj lokaciji uz najviše standarde izgraditi objekt koji će služiti ne samo za skladištenje hrvatskog dijela otpada iz NE Krško nego i za čitav niz drugih frakcija otpada koji se nalaze širom teritorija RH", kazao je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i hoće li inflacija nastaviti rasti ili će padati. 

"Uslijed porasta cijena energenata koji su najčešći uzrok troškovne inflacije, možemo očekivati da će u idućih mjesec ili dva dana prosječna godišnja razina inflacije rasti. Ne samo u RH nego i na razini EU, globalna razina to nosi. Ono što očekujem je da će se i energetski moment na neki način ispuhati u narednim mjesecima, s proljećem 2022. tako da vjerujem da će 2022. donijeti nižu stopu inflacije nego 2021. To očekivanje kao pretpostavku uzima smirivanje tenzija na tržištu plina", kazao je Ćorić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo