GOTOVO JE! SABOR SE RASPUŠTA 15. SRPNJA: / Hrvatska ide na prijevremene izbore u rujnu!

Image

Hrvatski je sabor u ponedjeljak sa 137 glasova donio odluku o samoraspuštanju 15. srpnja. Protiv je glasovalo dvoje zastupnika, a jedan je ostao suzdržan. Od 15.

20.6.2016.
7:30
VOYO logo

NOVO 12:43 137 zastupnika glasovalo je za samoraspuštanje Sabora, jedan je bio suzdržan, a dvoje protiv. Današnja odluka o raspuštanju parlamenta na snagu stupa 15. srpnja.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:42 Reiner je utvrdio da postoji kvorom te se pristupilo glasovanju o samoraspuštanju Sabora.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:39 Na izlaganje Milivoja Šipke regirao je i Mostov Ivica Mišić.

"Većina naših Slavonaca je ljeti na radu i bitno je što ćemo dobiti izborima, a dobit ćemo iste ljude i sličan način rada. Ovih šest mjeseci vidio sam da neke stvari ne valjaju, ne ide se smjerom da se radi nego se ide za interesima. Hoćemo li uspjeti dobiti sposobne i kvalitetne ljude", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


12:34 "U državi u kojoj je terorizam, ovaj, turizam najjača gospodarska grana, itekako treba voditi računa o datumu izbora", uzvratio je nezavisni Stipe Petrina Šipki i svojim gafom nasmijao cijelu sabornicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je da oni koji žive od turizma tijekom sezone nemaju vremena razmišljati o izborima: "Ti ljudi moraju voditi brigu o svojoj egzistenciji u ta dva mjeseca".


Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:28 Mostovac Miroslav Šimić obrazložio je stav kluba svoje stranke zašto je izbore bolje održati u rujnu."Izlaznost će biti mnogo veća. Mislite na one ljude koji odlaze sezonski raditi i koji neće moći glasovati. Imamo i stvari koji želimo do tada riješiti, ostao nam je Zakon o financiranju političkih stranaka".

Istaknuo je da se inicijativom o samoraspuštanju Sabora poslala jasna politička poruka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šaljemo jasnu političku poruku svima koji ste računali na preslagivanje, na nas ne računajte. Vi ste srušili Vladu u kojoj ste s nama sudjelovali i dovodite do novih izbora. Mislim da su argumenti dovoljno jaki da Sabor rasputimo 17. srpnja", uzvratio je Šimić Šipki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:20 "Raspustimo Sabor sa današnjim datumom, bez obzira na ustavni rok od 30 dana", kazao je Milivoj Šipka (BUZ) navodeći da će se tako štedjeti vrijeme i živci građana. Naveo je da se novi izbori mogu održati već 24. srpnja i da tada neće biti vruće "onima koji imaju blokirane račune i onima koji kopaju po kontejnerima".


Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:15 HDZ-ov Željko Glasnović ustvrdio je kako neki u sabornici sjede dulje nego kraljica Viktorija, a nisu napravili ništa.

"Zašto nam je pisao Ustav čovjek iz bivše Udbe? Zašto su Slovenija i Hrvatska jedine postkomunističke zemlje u EU koje nisu provele lustracijske zakone? I mi se čudimo. Zašto smo dobili državu koji liči više na Venezuelu sada nego na jednu modernu pravednu državu? Zato jer sve karakteristike što smo imali '89. godine danas se događaju", govorio je Glasnović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


12:13Irena Petrijevčanin Vuksanović (HRID) kazala je da se kredibilitet Sabora urušava te da se o njemu pjeva "kao o debilani i piše se da je Disneyland".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo tko je kriv za to. Kad je glavna konstanta politike da su političari svrha samima sebi, kako se ne bi nakupila frustracija naroda?!", dodala je.

Za Vladu je rekla da je radila jalovo i stihijski, a da niti jedna reforma nije provedena. Navela je da smo si umjesto reformi priskrbili međunarodnu sramotu, onemogućili rad udrugama te da joj posebno smeta što su među njima i one koje pomažu oboljeloj djeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pričalo se o reformama, a izgleda da je najveća reforma koja je provedena reforma HDZ-a", kazala je.

"Nadam se da će se dogoditi katarza. Nada umire zadnja", zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


12:09Dragica Zgrebec (SDP) koja je u ime predlagatelja trebala obrazložiti uvrštavanje točke u dnevni red izvijestila je da još uvijek nije usuglašen datum raspuštanja Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


12:04 Sjednica je Sabora započela minutom šutnje za lipanjske žrtve, nakon čega je predsjednik Sabora Željko Reiner naveo klubove koji su zatražili samoraspuštanje parlamenta. Nitko imao primjedbu na uvrštavanje te točke u dnevni red.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

REINERU SE NE ŽURI: ‘Nisam rekao Milanoviću da će raspuštanje Sabora biti u ponedjeljak’

Odluka bi na snagu trebala stupiti sredinom srpnja, te bi se prijevremeni parlamentarni izbori mogli održali početkom rujna. Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner rekao je da će samoraspuštanje Sabora sigurno staviti na dnevni red.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatskoga sabora, akademik Željko Reiner, rekao je u petak da će, ako dođe do novih parlamentarnih izbora, oni vjerojatno biti na jesen, istaknuvši kako do jeseni još ima dosta vremena pa do izbora možda neće ni doći, a možda će se ostvariti i stabilna parlamentarna većina jer je, istaknuo je, pitanje bi li s novim izborima vlada bila stabilna.

"Sjednica Sabora je u ponedjeljak. Mi ćemo to (samoraspuštanje Sabora) sigurno staviti na dnevni red. Pravilnik i zakoni o tome ne govore ništa. Teoretski bih to mogao zavlačiti do kraja mandata, ali to neću učiniti jer sam svjestan ozbiljnosti trenutka. Sabor prestaje raditi 15. srpnja ", izjavio je Reiner novinarima u središnjici HDZ-a gdje su dodijeljena uvjerenja polaznicima 9. generacije Političke akademije Zaklade HDZ-a u povodu svečanoga obilježavanja 27. godišnjice osnutka HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je kako se "sigurno ništa neće raditi nakon toga (samoraspuštanja Sabora). Neće se dogoditi gotovo sigurno ništa ni prije toga ni nakon toga jer bi to bilo protuustavno".

ISTAKNUTI SDP-OVAC O REINEROVIM ‘MANEVRIMA’: ‘Ne želim vjerovati da će otezati s raspuštanjem Sabora’

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan izjavio je u subotu u Splitu da je Vladi s velikom većinom u Hrvatskom saboru izglasovano nepovjerenje, da je gotovo 90 zastupnika podnijelo zahtjev za raspuštanjem parlamenta te da, nakon provedenih konzultacija s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom, očekuje da se na saborskoj sjednici u ponedjeljak na dnevni red uvrsti točka o raspuštanju parlamenta i da se izglasuje raspuštanje Sabora.

“Sve drugo bilo bi direktno usmjereno protiv interesa hrvatskih građana”, rekao je Dragovan istaknuvši kako predsjednik parlamenta mora tu točku uvrstiti u dnevni red jer je dovoljno zastupnika to tražilo.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo