burno na plenumu / Hoće li se otpor Filozofskog spajanju s KBF-om pretvoriti u danonoćnu blokadu? 'Ljude to iritira i nastojat će sve spriječiti'

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu danima traju polemike oko ugovora između tog i Katoličko bogoslovnog fakulteta

6.4.2016.
22:50
VOYO logo

Burno je na Filozofskom fakultetu, 'nečastivi' se uvukao u pokušaj Uprave da Filozofski spoji s Katoličko-bogoslovnim fakultetom. 

Studenti i veliki dio profesora odlučili su pružiti otpor tom spajanju u želji da sačuvaju autonomiju fakulteta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pripremaju plenum /

Dvije zgrade, dva svjetonazora - jedan studij? Studenti Filozofskog smatraju da spajanje s KBF-om nije prirodno

Image
pripremaju plenum /

Dvije zgrade, dva svjetonazora - jedan studij? Studenti Filozofskog smatraju da spajanje s KBF-om nije prirodno

Boje se diskriminacije u odnosu na studente Bogoslovnog fakulteta jer su kriteriji za upis ondje bitno drugačiji i lakši, a boje se da će i kasnije pri zapošljavanju biti diskriminirani. 

Na fakultetu traje Studentski plenum koji bi se mogao pretvoriti u danonoćno zasjedanje i blokadu fakulteta kakve se sjećamo od prije nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je to jedna od tema o kojoj odlučuju studenti i profesori na plenumu u dvorani koja je dupkom puna. Kako se postaviti prema spajanju dvaju fakulteta koji su svjetonazorski potpuno različiti?

Nevjerojatnih zbivanja na Filozofskom fakultetu ima mnogo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodekanica Branka Galić je smijenjena jer se tom spajanju protivila, no dekan objašnjava da je smijenjena jer je slušala glasnu glazbu. Istovremeno, dekan najavljuje tužbe protiv studenata zbog klevete na Facebooku. 

Gost RTL Direkta je bio stručni suradnik na Odsjeku za psihologiju Robert Faber koji sudjeluje na plenumu, a s njim je razgovarala Mojmira Pastorčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesore bili ste na Plenumu, jesu li na pomolu neke odluke?

Zasad još traju rasprave, odluke još nema, ali će se glasati o tome hoće li se ti ugovori prihvatiti, odnosno hoće li se ići u njihovo odbijanje. Sam plenum se ustvari koristi kao institucija da se isprave neke stvari kada su demokratske institucije zakazale i kada se nešto nameće. Ovo je jedini način da se studenti na određeni način ipak obrane od takvih nasrtaja kojima ih se želi podvrgnuti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako tako odlučite, imaju li studenti i profesoti snage da spriječe spajanje ovih dvajku fakulteta?

Prijašnjih godina se pokazalo da imaju snage da ishode neke promjene. Ovdje će se tek u narednim satima vidjeti hoće li to biti moguće. A kolika je ta snaga i odlučnost, će se vidjeti u narednim danima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čemu se vi protivite? Što je po vama najveći problem u spajanju s KBF-om? Je li to svjetonazor, je li to zbog neravnopravnosti studenata?

Zato što se spaja fakultet koji je zasnovan na dogmama i fakultet koji bi se trebao temeljiti na znanstvenim temeljima i sekularnosti. Nije to spajanje, nego zajednički studij, ali ustvari vrlo slična stvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od problema koje se pribojavate je i diskriminacija studenata jer za upis na taj fakultet nije potreban prijemni, već nešto puno jednostavnije...

Oni imaju svoj prijemni, ali se za upis traži i krsni list i preporuka župnika. To znači da će na Filozofski fakultet, u tim dvopredmetnim kombinacijama, moći dolaziti samo oni koji su na KBF-u također zadovoljili te uvjete. Što je meni osobno nepojmljivo, a vidim i velikom broju drugih ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislite li da će doći do blokade Filozofskog fakulteta kakvu smo gledali prije nekoliko godina?

Ne mogu prejudicirati, ali interes je doista velik. Dvorana je u potpunosti puna, okolni prostori su također puni. Znači ljude to doista zanima, iritira ih takav nastup i nastojat će spriječiti da naša inteligencija mora odlaziti van tražiti posao koji će im se ovdje oduzimati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo