KRONIČNA NESTAŠICA / Hoće li nam uskoro stranci donositi i poštu? Posao je težak, plaća mala, a opasnosti svakodnevno vrebaju

Nisu problem samo plaće već i opasnosti koje svakodnevno vrebaju na poslu. Odlazak na posao za mnoge poštare znači i glavu u torbi. Čak 18 prošle godine napao je pas, a 61 poštara orobili su razbojnici

15.6.2023.
23:19
VOYO logo

U ovom trenutku traži 134 čovjeka za dostavljanje pošte. Plaće su male, prosječno oko 700 eura, a rade sve više, očitavaju i struju i plin. Upravo zbog sve težih uvjeta u mnogim dijelovima Hrvatske poštara više nema. Pošiljke kasne, cijela sela i gradovi danima ne dobivaju poštu, prenosi Danas.hr

Nisu problem samo plaće već i opasnosti koje svakodnevno vrebaju na poslu. Odlazak na posao za mnoge poštare znači i glavu u torbi. Čak 18 prošle godine napao je pas, a 61 poštara orobili su razbojnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine Poštu je napustilo 200-njak radnika, zbog niskih primanja već je godinama problem naći nove ljude. Uprava sada traži 100 novih poštara, ali s početnih 700 eura teško je biti konkurentan.

Image
DVIJE GODINE (NE)RADA /

Poštar dobio otkaz jer je na bolovanju igrao nogomet na turniru i postavljao knauf, ali sindikatu ni to nije opravdano

Image
DVIJE GODINE (NE)RADA /

Poštar dobio otkaz jer je na bolovanju igrao nogomet na turniru i postavljao knauf, ali sindikatu ni to nije opravdano

Interes postoji, ali u zadnje vrijeme sve češće stranih radnika

Krešimir Domjančić, glasnogovornik Hrvatske pošte za RTL ističe: "Mi konstantno imamo fluktuaciju radnika. Radnici dolaze, radnici odlaze. Po ovim uvjetima još uvijek postoji interes. Naravno svjesni smo situacije, svjesni smo ove velike inflacije". Interes postoji, ali u zadnje vrijeme sve češće stranih radnika. Dubrovčanima poštu donose Filipinci. U gradu elitnog turizma i visokih cijena, jedino oni, čini se, pristaju raditi za malo novce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto onda uopće izabrati zanimanje poštara? Nikola Ceranac ima 87 godina, od kojih je pola proveo u Pošti. Unatoč svemu, kaže, opet bi odabrao isto. Posao ima puno dobrih strana. U zlatna vremena, penzioneri su bili široke ruke. Uz napojnice od penzija mogla se zaraditi još jedna plaća.

"Nisu imali velike plaće nikada, ali oni su imali bakšiša dovoljno jer se nosila gotovina. Danas uglavnom svi dobivaju plaće na račune, poštari nose malo novca i dobivaju malo bakšiša. I nezadovoljni su sa malom plaćom", ističe umirovljeni Ceranac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo