Hoće li kruta pravila ugroziti život maloj Maši?

Ivica i Anita Milda, roditelji malene Stephanie, htjeli su prebaciti 1,8 milijuna kuna da se spasi život teško bolesnoj Maši, no to ne mogu napraviti jer nemaju registriranu zakladu.

30.5.2013.
9:15
VOYO logo

Petogodišnja Maša Lučić, naime, boluje od Arnold Chiarijeva sindroma. Djevojčici kost kralježnice sve više pritišće mozak i potrebna joj je skupa operacija.

Slobodna Dalmacija tražila je službeno očitovanje o ovom slučaju od zadarskog Centra za socijalnu skrb no nisu ga dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac petogodišnje Stephanie, Ivica Milda, tvrdi kako je unatoč njihovom inzistiranju Centar odbio mogućnost korištenja novca prije nego što zaklada bude registrirana.

"Izričito smo tražili od njih da se novac 'izvuče' i prebaci na račun male Maše, no oni to nisu htjeli učiniti. Kazali su nam da je novac namijenjen isključivo za liječenje Stephanie i da nemaju zakonske osnove da to učine, te da bi mogli snositi posljedice", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez zaklade - ništa

"Svi su papiri predani u Ministarstvo uprave, i čekamo da se zaklada formira, bez toga, izgleda, ne možemo ništa", ističe.

"Ministarstvo uprave je 2. svibnja zaprimilo zahtjev za formiranje zaklade, ali smo zatražili dopunu priložene dokumentacije i dali neke sugestije odvjetnicima obitelji Milda. Mi ćemo napraviti sve što je u našoj moći, naravno u zakonskim okvirima, da se registracija zaklade obavi što je prije moguće kako bi prikupljeni novac mogao biti iskorišten za pomoć drugoj oboljeloj djeci", kazao je, pak, ministar uprave Arsen Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pronađite neko drugo rješenje...

Iz nadležnih službi Ministarstva uprave pojašnjavaju da je postojeći zakon po kojemu se osnivaju zaklade dosta kompliciran, te da Ministarstvo prije upisa zaklade u registar mora dobiti suglasnosti Ministarstva zdravlja i Ministarstva socijalne politike i mladih, ali za traženje tih suglasnosti zahtjev mora biti kompletiran.

Zbog komplicirane procedure moguće je da do pravomoćnosti rješenja o upisu zaklade u registar prođe i više od mjesec dana, pa iz Ministarstva uprave sugeriraju da se pronađe neko drugo rješenje koje bi omogućilo korištenje prikupljenog novca prije formalnog osnivanja zaklade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo