U EUROPI JE POČELO... / U Španjolskoj redukcije suncokretovog ulja, u Italiji struje i plina, a kod nas? 'Građani bi zadnji trebali osjetiti redukcije'

Image
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Zbog inflacije i rata u Ukrajini neke su zemlje već započele s redukcijama za građane, no eruoparlamentarka Biljana Borzan upozorava kako bi ceh prvo trebale platiti najveće kompanije, a ne građani

12.3.2022.
0:06
Duško Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Posljedice koronakrize, dugotrajne inflacije, ali i rata u Ukrajini su se već počele osjećati u Europi. neke benzinske postaje u Belgiji su obustavile rad, jer im se s tako visokim cijenama goriva ne isplati poslovati. Najveći španjolski trgovački lanac je svoje kupce obavijestio da će ograničiti prodaju suncokretova ulja te im savjetovao da uzimaju najviše tri boce od jedne litre ili jednu bocu od pet litara. U Italiji kreću redukcije struje i plina, pa će se štedjeti na rasvjeti kulturnih znamenitosti, grijanju i radu žičara na skijalištima, prenosi Jutarnji pisanja inozemnih medija.

Image
HOĆE LI NAM TO UKRASTI BOŽIĆ? /

Upravo se rađa nova kriza na Istoku: Cijelom svijetu prijete nestašice, redukcije i eksplozija cijena hrane

Image
HOĆE LI NAM TO UKRASTI BOŽIĆ? /

Upravo se rađa nova kriza na Istoku: Cijelom svijetu prijete nestašice, redukcije i eksplozija cijena hrane

U Hrvatskoj, čini se, nitko ne razmišlja ni o kakvim redukcijama. Iz Ministarstva gospodarstva šute, a iz Vlade poručuju da su ovoga tjedna donijeli paket mjera pomoći kućanstvima i tvrtkama, koji će na snagu stupiti 1. travnja. Na neformalnom summitu vodećih dužnosnika zemalja Europske unije u Versaillesu bilo je riječi i o intervencijama u cijene energenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo udarati po 'velikima'

Naša europarlamentarna zastupnica, istaknuta po rješavanju potrošačkih pitanja, Biljana Borzan tvrdi da će svatko morati dati svoj doprinos u ovoj kriznoj situaciji, jer i sam potpredsjednik Europske komisije, Frans Timmermans tvrdi da će biti "krvavo" doći do načina kako osigurati 90 posto potrebnih količina plina za EU do zime. Ipak, ističe da su građani zadnji u redu onih koji bi trebali osjetiti redukcije.

"Ono što želim jest da se prvo kroz poreznu politiku natjera one koje imaju, poput multinacionalki i tehnoloških divova, da se odreknu dijela svojih velikih profita i da u ovoj krizi pomognu, jer to i njima odgovora. Ako građani ne budu imali novca za korištenje njihovih usluga, onda su i oni u problemu. Drugo za što se zalažem jest zajednička nabava plina na razini Europske unije, s nekom pravednom raspodjelom kao što smo imali i kod cjepiva, jer smo tako konkurentniji na svjetskom tržištu, a ne da svatko nabavlja za sebe", predložila je Borzan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada nema povjerenje građana

Naglasila je kako je Vladin paket mjera zapravo bio SDP-ov, a slične će prijedloge uputiti i na europskoj razini. No, za restriktivnije mjere, Vlada bi, tvrdi, trebala imati povjerenje građana, a to u ovom trenutku - nema.

"Kada imate visoko povjerenje u Vladu, onda će građani poslušati preporuke, poput Danaca koji se zbog povišenih ispušnih plinova svi voze biciklima kada im Vlada kaže da bi bilo dobro ne koristiti automobile. Našoj Vladi vjeruje po anketama jako malo ljudi i kada oni kažu da treba stegnuti remen, a sami se ne odriču, onda će to izazvati revolt kod građana", upozorava SDP-ova eurozastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je dosad u nekoliko navrata ograničavala cijene goriva, a njen paket pomoći vrijedan gotovo pet milijardi kuna obuhvaća smanjenje PDV-a na plin i dio hrane, direktne subvencije na račune za plin građanima i poduzećima, jednokratne pomoći umirovljenicima, smanjenje naknada za struju te pomoć najugroženijim građanima kroz vaučere za plin i struju. Poljoprivrednicima i ribarima bit će namijenjeno 280 milijuna kuna, kao kompenzacija zbog ogromnog porasta cijena plavog dizela i umjetnih gnojiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo