HNS ODUSTAO OD JOKIĆA, RADI SE NOVA KADROVSKA KRIŽALJKA: / Ovo su HNS-ovci koji žele u Plenkovićevu Vladu, no i neki HDZ-ovci mijenjaju fotelje

Image
Foto: PIXSELL

Platforma na kojoj će se temeljiti koalicija HNS-a i HDZ-a još nije poznata, no čini se da je u nekim segmentima uvelike drukčija od one koju je dogovarao Ivan Vrdoljak.

8.6.2017.
8:38
PIXSELL
VOYO logo

HNS bi tako trebao preuzeti mjesto potpredsjednika Vlade na koje bi zasjeo trenutačni v.d. predsjednika stranke Predrag Štromar, te još tri ministarstva. Štromar bi preuzeo i ministarstvo graditeljstva te bi zajedno s Rankom Marijanom, inače sucem Vrhovnog suda, koji bi bio ministar pravosuđa, proveo projekt konačnog spajanja gruntovnice i katastra.

Image
MILIJAN BRKIĆ OTKRIO KOLIKO ĆE MJESTA PONUDITI HNS-u: /

'Moramo biti svjesni da oni u tu koaliciju unose miraz...'

Image
MILIJAN BRKIĆ OTKRIO KOLIKO ĆE MJESTA PONUDITI HNS-u: /

'Moramo biti svjesni da oni u tu koaliciju unose miraz...'

HNS-ovci bi i dalje provodili kurikularnu reformu, no Boris Jokić im više nije uvjet već će razriješene ruke po pitanju izbora voditelja reforme dati Blaženki Divjak, profesorici na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike, koja bi trebala zasjesti u fotelju ministrice obrazovanja, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najnovim kadrovskim križaljkama, o kojima piše i Večernji list, HDZ-ovac Lovro Kuščević "preselio" bi se iz fotelje u Ministarstvu graditeljstva u onu nakon Kovačića upražnjenu u Ministrastvu uprave. Također se pojavila informacija kako će ministar rada, HDZ-ov Tomislav Ćorić, sada zasjesti u fotelju ministra zaštite okoliša i energetike, dok bi na njegovo mjesto mogla doći sadašnja državna tajnica u Ministasrtvu rada Katarina Ivanković Knežević.

Popunit će se i mjesto ministra unutarnjih poslova, ali na njemu se vjerojatno neće naći Robert Koapl, kako se o tome dosad pisalo u medijima, već na njega konkuriraju dva kandidata iz HDZ-a. Predsjedništvo HDZ-a danas se ponovno sastaje i trebalo bi potvrditi pregovarački okvir s HNS-om. U HDZ-u procjenjuju da bi se tijekom vikenda napisao koalicijski sporazum, a da bi se o novim ministrima glasovalo iduće srijede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova većina, izjavio je za Večernjak izvor iz HDZ-a, trebala bi imati 78 do 79 ruku, jer u HDZ-u ne računaju da će dio većine koja je izglasala Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora biti Zlatko Hasanbegović, bivši SDP-ovac Tomislav Saucha, kao ni Marin Škibola iz Živog zida. No zato računaju na Silvana Hrelju, šefa HSU-a koji je u Klubu HNS-a, nezavisnog Željka Glasnovića te ostale zastupnike iz te minimalne većine. HNS u novu HDZ-ovu većinu donosi pet zastupnika jer je četvero HNS-ovaca protiv Vlade s HDZ-om.

HNS-ovci u Vladi

Ranko Marijan, kandidat HNS-a za ministra pravosuđa, sudac je Vrhovnog suda RH već 13 godina. Ima sudačku karijeru dugu 35 godina, a od 2000. do 2001., u Vladi Ivice Račana, bio je zamjenik ministra Stjepana Ivaniševića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, rođen je 1954. u Karlovcu, a prvi posao bio mu je onaj sudačkog pripravnika na Okružnom sudu u Zagrebu. Kasnije je bio sudac na Općinskom sudu te predsjednik Kaznenog suda. U njegovoj karijeri mnogi mu zamjeraju nekoliko "političkih presuda", među kojima i onu Dobroslava Parage, zbog koje su se u nekoliko navrata pojavljivale priče koje su dovodile u pitanje moralnost u određenim postupanjima suca Ranka Marijana. No, sve to nije značajnije utjecalo na njegovu sudačku karijeru.

Profesorica matematike i znanstvena savjetnica informacijskih i komunikacijskih znanosti Blaženka Divjak (50) aktivna je u sustavu obrazovanja. Bivša je prorektorica za studente i studije Sveučilišta u Zagrebu (2010.-2014.), suradnica bivšeg rektora Alekse Bjeliša, protukandidatkinja Damira Borasa na izborima za rektora u Zagrebu i kritičarka sadašnje garniture u vrhu Sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ostalim, nositeljica je prve nagrade za najbolji e-kolegij, zahvalnice Glavnog stožera OS RH za razvoj studija vojnog inženjerstva, medalje grada Varaždina za promociju sveučilišne djelatnosti. Autorica je sedam knjiga, od kojih dva sveučilišna udžbenika, kao i 70-ak znanstvenih i 40-ak stručnih radova.

Predrag Štromar je rođen 1969. godine u Varaždinu. Studirao je u Zagrebu, na Ekonomskom fakultetu. Živi u Vinici pokraj Varaždina, oženjen je i ima dvije kćeri. U politiku se uključio još u studentskim danima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Devedesetih je Štromar radio u Prehrani d.d. Varaždin, gdje je od referenta za financije dogurao do direktora financija. S napredovanjem u stranci, otvarali su se i drugi poslovi pa je od 2002. do 2005. godine, kada je postao zamjenik varaždinskog župana (a od 2009. godine i župan), bio direktor Ine u poslovnom centru Varaždin. Bio je član skupštine trgovačkog društva Piškornica, regionalnog centra za gospodarenje otpadom, predsjednik Skupštine Slobodna zona Varaždin, član Upravnog vijeća Hrvatskih voda, član Nadzornog odbora JANAF-a...

Lokalni mediji mu spočitavaju da je u biografiji izostavio kako je šest mjeseci prije nego što je postao župan, bio zaposlenik Coning Ecogradnje, neuspješne tvrtke Radimira Čačića u kojoj je, navodili su, Čačić zbrinjavao političke sljedbenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo