burna reakcija / HNS o današnjoj odluci: 'Odgađanjem poskupljenja struje Vlada gura stvari pod tepih'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Krajnji je rok da se ova Vlada i sva nadležna ministarstva prime posla i pokažu imaju li potrebnu razinu stručnog znanja za posao za koji su izabrani'

29.12.2016.
17:20
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

HNS-a je priopćenjem reagirao na odluku s današnje sjednice Vlade kojom se poskupljenje struje odgađa do 1. siječnja 2018. godine.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluka donesena na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske kojom se poskupljenje struje odgađa do 1. siječnja 2018. godine pokazuje da se u hrvatskoj Vladi, kada nema dovoljno stručnog znanja u pojedinom resoru, stvari jednostavno guraju pod tepih.

Podsjećamo da je samo prije nekoliko mjeseci Most uvjeravao hrvatsku javnost kako je nužno podići naknadu za obnovljive izvore energije, da bi nas sada uvjeravali u nešto drugo. Cijelo to vrijeme nisu se ustručavali ni blatiti čast i ugled predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka kao bivšeg ministra gospodarstva, optužujući ga za kvote i poticaje koje je tadašnja vlast naslijedila od HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponavljamo da se spomenuta naknada svakako mora podići u 2017. godini, ali ne s 3,5 na 12 lipa po kWh kako su predlagali neinformirani, a očigledno i nestručni, Mostovi ministri Tomislav Panenić iSlaven Dobrović, nego s 3,5 na 6 do 7 lipa po kWh, baš kao što smo mi predlagali. Odgoda nikako neće ići u prilog građanima, jer će spomenuto povećanje prije ili kasnije doći na naplatu, a najviše brine činjenica da odgovorni za energetiku u hrvatskoj Vladi ne pokazuju nužnu razinu stručnog znanja niti znaju ponuditi cjelovito rješenje u interesu javnosti.

Još jednom podsjećamo da je Ivan Vrdoljak kao ministar gospodarstva od 2012. do 2015. godine po pitanju obnovljivih izvora energije primjenjivao odluke donesene sukladno EU direktivama, pritom vodeći računa o zaštiti interesa građana kojima je u razdoblju od 2013. do 2020. godine smanjio trošak, odnosno građanima uštedio 7 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo govorili tada, isto tvrdimo i sada, a tako ćemo raditi i u buduće, bez jeftinog populizma i ispraznog moraliziranja, poštujući zakone i propise, a pritom štiteći građane.

Ova Vlada evidentno nema rješenje za izazove i probleme pa odgađa donošenje odluka za godinu dana dok nešto ne smisli. Zadatak svake odgovorne Vlade je da kada preuzme vlast ponudi odgovarajuće rješenje, a ova ga Vlada, posebno u resoru energetike, očigledno nema. Njihovo nesnalaženje i glavinjanje u vremenu i prostoru se nastavlja, a sve na štetu hrvatskih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najlakše je paušalno optuživati druge, pa makar i lažno, a puno je teže ponuditi kvalitetno rješenje.

Krajnji je rok da se ova Vlada i sva nadležna ministarstva prime posla i pokažu imaju li potrebnu razinu stručnog znanja za posao za koji su izabrani", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo