Izmjena kamatne stope / HNB pokrenuo aplikaciju s pregledom kamatnih stopa svih banaka: Vujčić objavio preporuke

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HNB traži od banaka da ponude zamjenu promjenjive fiksnom kamatnom stopom kako bi se korisnicima kredita smanjio kamatni rizik

26.9.2017.
12:45
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Čak 67 posto svih kredita u Hrvatskoj odobrenih kućanstvima ugovoreno je uz promjenjivu kamatnu stopu, pri čemu su gotovo podjednako zastupljeni EURIBOR i NRS kao promjenjivi parametri. Kada je riječ o stambenim kreditima, njih još više, točnije 82 posto, ugovoreno je s promjenjivom kamatnom stopom. HNB je, stoga, izdao "Preporuku za ublažavanje kamatnog i kamatno induciranoga kreditnog rizika pri dugoročnom kreditiranju potrošača".

Kućanstva su stoga izložena znatno kamatnom riziku, posebice zbog EURIBORA, koji je posljednjih godina na vrlo niskim razinama. HNB je svjestan da zbog višegodišnje recesije i kratkog procesa gospodarskog oporavka trenutnačne razine dohodaka kućanstava nisu dostatne da podnesu više razine tereta otplate duga. Rast kamatnih stopa, dakle, imao bi negativan učinak i na osobnu potrošnju i na poslovanje banaka kao i na gospodarski rast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je nemoguće točno predvidjeti kretanje kamatnih stopa, HNB predlaže fiksiranje kamatne stope na kredite, jer je trošak istog razmjeno nizak.

HNB je pokrenuo aplikaciju s pregledom kamatnih stopa svih banaka u Hrvatskoj. Naziv aplikacije je mHNB, a možete je skinuti na idućoj poveznici za iOS uređaje, te ovdje za Android uređaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, HNB je izdao šest preporuka svim bankama:
1. da u pisanom obliku i što je prije moguće ponude potrošačima izmjene promjenjive kamatne stope s fiksnom kamatnom stopom
2. da potrošačima pri ponudi toga daju otplatne planove i simulacije
3. da potrošačima ne naplaćuju izmjenu promjenjive kamatne stope s fiksnom kamatnom stopom
4. da potrošačima ne naplaćuju naknadu za prijevremenu otplatu kredita
5. da potrošačima ponude fiksnu kamatnu stopu koju trenutnu nude za nove kredite
6. da za potrebe odobravanja novih kredita prošire ponudu kredita s fiksnim kamatnim stopama te da pri ugovaranju takvih kredita ne ugovaraju naknadu za prijevremenu otplatu kredita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo