'HITNO MORAMO ZATVORITI ŠKOLE, TO JE IDUĆA MJERA'; Domaći stručnjaci tvrde - ovako više ne ide: / 'Čak je i Švedska to napravila'

Image
Foto: Pixsell

'Ne vidim kod nas ni najmanje epidemiološko opravdanje da barem srednje škole ne bi išle online iako se zalažem za to da idu i viši razredi osnovnih', kaže epidemiolog Branko Kolarić

5.12.2020.
11:38
Pixsell
VOYO logo

Sve više članova Vladina znanstvenog savjeta smatra kako je nastavu potrebno prebaciti online jer školarci šire virus u javnom prijevozu i prenose ga svojim ugroženijim ukućanima. Neki smatraju da je odluka davno trebala biti donesena, jer su učenici većinom asimptomatski prijenosnici virusa.

Hrvatska ne stiže testirati ni sve ljude koji imaju simptome, a kamoli sve školarce u zemlji. Neki od lokalnih epidemiologa se pak s time ne slažu, a odgovornost je djelomice prebačena na ravnatelje i lokalne stožere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U našoj županiji 60 do 70 posto škola normalno radi. Zna se dogoditi da poneki prijeđu na mješoviti model nastave ili tjedan dva imaju online nastavu i mi uspijevamo održavati taj model. Po našoj procjeni, djeca nisu uzročnici zaraze. Ovaj model da sami odlučujemo je dobar", rekao je za Večernji šef istarskog stožera Dino Kozlevac.

'Zatvaranje škola neće naštetiti gospodarstvu'

Znanstvenica Andreja Ambriović Ristov smatra kako je zatvaranje škola na razini zemlje idući korak. "Kako bi se smanjio broj zaraženih, hitno moramo zatvoriti škole. Mjere se uvode postupno te je zatvaranje škola iduća mjera koju sada moramo poduzeti, a ona neće naštetiti gospodarstvu", rekla je Ambriović Ristov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I epidemiolog Branko Kolarić je mišljenja da nastava treba prijeći online. "Apeliram da škole prijeđu na online nastavu do Božića. Za djecu bolest uglavnom i nije ozbiljna, i za njih je korisnije da budu fizički na nastavi, ali oni se voze u javnom prijevozu, gdje se voze i radnici koji idu u domove za starije u kojima je trenutačno zaraženo više od 1100 korisnika i 370 djelatnika. Moramo reducirati što je više moguće kontakte. Moramo na sve načine sačuvati i pokušati spasiti što je više moguće naše starije i sustav socijalne skrbi i zdravstva. Čak se i Švedska odlučila za online nastavu. Ne vidim kod nas ni najmanje epidemiološko opravdanje da barem srednje škole ne bi išle online iako se zalažem za to da idu i viši razredi osnovnih", objavio je Kolarić.

Ministarstvo obrazovanja prebacuje odgovornost

U Hrvatskoj je trenutno zatvoreno 110 srednjih škola, u pet županija su prešli na online nastavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo naglasiti da se od početka školske godine srednje škole zatvaraju i prelaze na online nastavu, i to upravo temeljem zahtjeva epidemiologa, a u suradnji s ravnateljima, osnivačima i lokalnim stožerima. Prema trenutačnom modelu o zatvaranju srednjih škola Ministarstvo ne izdaje suglasnost nego samo zaprima obavijest tako da Ministarstvo nema nikakve mehanizme “ne dopustiti” zatvaranje srednjih škola. Isto tako, prema trenutačnom modelu moguće je da sve srednje škole budu zatvorene te da prijeđu na online nastavu, a preduvjet za to je procjena ravnatelja, osnivača i lokalnih stožera da je epidemiološka situacija takva u svim srednjim školama u svim županijama da moraju prijeći na nastavu na daljinu", navode iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo