IZAZOV ŽIVOTA / HIR 3 opet oplovio svijet! 'Nije još vrijeme za slavlje, treba se doma vratiti'

Image
Foto: RTL / Facebook / HIR 3

Riječ je o ispunjenju jednog sna, kao i o značajnom događaju za povijest hrvatske nautike

14.5.2020.
21:45
RTL / Facebook / HIR 3
VOYO logo

Posada hrvatske jedrilice HIR 3, Saša Fegić i Marina Đukanović, uplovila je u utorak 12. svibnja u 13:30 sati po lokalnom vremenu u Salvador, čime je okončana ekspedicija ''HIR 3 preko 3 oceana'' koja je tako zatvorila puni krug oko svijeta. 

Image
PUT OKO SVIJETA /

Avantura koju mnogi priželjkuju, a rijetki ostvare: Legendarni HIR 3 opet osvojio jedriličarski Mt. Everest

Image
PUT OKO SVIJETA /

Avantura koju mnogi priželjkuju, a rijetki ostvare: Legendarni HIR 3 opet osvojio jedriličarski Mt. Everest

Teško je reći je li ovo veći uspjeh za Fegića, 42-godišnjeg iskusnog skipera, s jedriličarskim stažem od dva desetljeća, ili za 41-godišnju jedrilicu o čijoj smo burnoj povijesti pisali, no svakako je, ističe i Hina, značajan događaj za povijest hrvatske nautike. Fegić, pak, upozorava: ''Nije još vrijeme za slavlje, treba se doma vratiti''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, pred Sašom i njegovom partnericom Lošinjankom Marinom Đukanović je još dug put- treći prelazak Atlantika i povratak kroz Mediteran, više od 6.000 milja do polazne luke, a s obzirom na pandemiju koronavirusa i činjenicu da su granice zatvorene, neizvjesno je gdje i kada će HIR 3 na svom povratku moći pristati.

Podsjetimo, inicijalno je ideja bila da HIR 3 ovoga ljeta spusti sidro tamo gdje je ekspedicija i započela - u Malom Lošinju iz kojega je 17. lipnja 2018. isplovila peteročlana posada, krenuvši od zapada prema istoku, zahtjevnom rutom kojom plove sportske regate i koja predstavlja najveći izazov za jedriličare. ''Južna ruta'' vodi preko tri oceana oko tri znamenita rta - rta Dobre Nade, rta Leeuwin i oko zloglasnog rta Horn, a značajnim dijelom prolazi hladnim i opasnim vodama pod utjecajem Antarktike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Zbog puknuća prednje pripone 1200 nautičkih milja južno od Zelenortskih otoka, posada je u kolovozu 2018. neplanirano preplovila Atlantik i potražila pomoć u Salvadoru. Nakon popravka broda ekspedicija je nastavila putovanje po planiranoj ruti i uz planirane izmjene posade te je 631 dan kasnije, nakon preplovljenih 25.420 milja ponovo stigla Salvador, gdje je za skipera i HIR 3 zatvoren puni krug oko globusa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saša Fegić kontinuirano je na brodu od polaska, dok se posada izmjenjivala po etapama. Uz skipera su najveći dio puta proveli Nebojša Petrović iz Zemuna - od Cape Towna u Južnoj Africi do Mar del Plate u Argentini, te Marina Đukanović iz Malog Lošinja - od polaska do Cape Towna i od Mar del Plate do povratka.

'Što god čovjek radi, uvijek teži nečemu boljemu, uvijek si postavlja neki izazov'

Kao što smo već pisali, za Fegića je ovo ostvarenje dugogodišnjeg sna, a za HIR 3 ovo je drugi krug oko svijeta. Oplovila je, naime, ova jedrilica sva svjetska mora, o njezinim plovidbama su napisane dvije knjige, a bila je i zvijezda poznatoga dokumentarnog serijala ''Jedrima oko svijeta'' koji je na njoj snimio svestrani novinar, snimatelj i redatelj Mario Saletto kada je ekspediciju vodio pravi morski vuk, poznati hrvatski jedriličar, pisac i pustolov Mladen Šutej. Šutej je s još jednim doajenom jedrenja Ozrenom Bakračem oplovio rt Horn - ''jedriličarski Mount Everest'' - u projektu “Jedrilicom oko Horna” što je i dokumentirano u istoimenoj knjizi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fegić, ujedno i vlasnik legendarne jedrilice, na kojoj je kao osnovnoškolac jedrio u Šutejevoj školi, strpljivo i temeljelito obnavljao je četiri godine HIR 3 za još jedan krug oko svijeta, i to nakon što je jedrilica, koja je stradala u granatiranju Dubrovnika 1991., više od 10 godina trunula u jednoj istarskoj lučici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da što god čovjek radi, čime god se bavi, uvijek teži nečemu boljemu, uvijek si postavlja neki izazov", kazao nam je Fegić uoči puta, a s obzirom na to da je na tom brodu jedrio kad mu je bilo 14 godina, otkrio je da ga je ta činjenica također potaknula da se upusti u avanturu života: ''I to je još jedan sentiment koji me potaknuo da kupim taj brod, u takvom stanju".

HIR 3 na plovidbi oko svijeta prate i podržavaju brojni ljubitelji i ljubiteljice mora i jedrenja putem platforme Patreon te na Facebooku i na Instagramu, a do povratka kući ostaje još samo opet im poželjeti: "Sretan put i dobro more, do nekih novih avantura!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo