SULUDO I SMRTONOSNO / HGSS-ovac otkrio nevjerojatne vratolomije Hrvata: 'Mladići su mislili da će se autom voziti po skijaškoj stazi'

Dvojica mladića koja su teško ozlijeđena nakon što su se sa strunjačama spuštali niz skijašku stazu na Sljemenu mogli su proći puno gore

27.12.2021.
22:24
VOYO logo

Četvero mladih zaputilo se na samu badnju večer put Sljemena kako bi se spustili niz skijašku stazu.

Trojica 18-godišnjaka, zajedno s jednom maloljetnom osobom, spuštali su se skijaškom stazom na zaštitnoj strunjači te su u jednom trenutku naletjeli na čvrstu prepreku i pritom završili teško ozlijeđeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj skijališta Marko Vidović rekao je za RTL kako je staza spremna i sigurna za Snježnu kraljicu, ali zabranjena za bilo kakve druge aktivnosti.

Letjeli brzinom od 80 km/h

Iako je ograđena, mladići su na Božić krenuli u nepromišljenu zabavu i ušli na Crveni spust.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Strunjača nema nikakvo trenje, ravna plastificirana podloga koja samo dobiva ubrzanje i ne možete zakočiti, 70, 80 na sat su mogli ići, tu je odmah jedna padina, dosta strma i mislim da su jurili jako brzo što se vidi i po ozljedama", objasnio je Vidović.

I dok su dvojica na vrijeme skočila sa strunjače, drugu dvojicu zaustavio je udarac. Jedan je zbog ozljeda kralježnice hitno operiran, a drugi ima nagnječenje mozga s krvarenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jučer je operiran radi prijeloma 4. lumbalnog kralješka, na odjelu je, nema nikakvog neurološkog ispada i dobro se oporavlja", kazao je Dinko Vidović, predstojnik Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Dodao je i kako je drugi pacijent pri svijesti, dobro se oporavlja i u postintenzivnoj je jedinici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
I TO SMO DOČEKALI /

Na snagu stupio pravilnik o buci: Sljemenska žičara bi napokon mogla uskoro krenuti

Image
I TO SMO DOČEKALI /

Na snagu stupio pravilnik o buci: Sljemenska žičara bi napokon mogla uskoro krenuti

'Mogli su se smrznuti'

Vrlo brzo pronašli su ih i spasili pripadnici Gorske službe spašavanja (HGSS). Poručuju, mladiće je ovaj nepromišljen potez mogao stajati života.

"Mi smo se okupili i došli gore u najkraćem roku, ali kiša magla, mogla je i cesta biti zatvorena. Oni su se gore mogli smrznuti, iskrvariti, to su bile teške ozljede", kazao je Dubravko Kavčić iz HGSS-ove stanice Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije prvi put da se ovakve nesreće događaju i nisu samo strunjače u pitanju. Neke su snimke objavljene i na društvenim mrežama.

"Sanjke su opasne na skijalištu, a kamo li neka vrećica kad sjednu na nju, imali smo čovjeka koji se tako zabio na panj. Imali smo slučaj u Delnicama kad su se na čamcu spuštali, pa su poginuli na kraju. Prošle godine su mladići mislili da će se autom voziti po skijaškoj stazi ali su srećom zapeli u dubokom snijegu već gore kod žičare, da su dolje došli mislim da bi se ubili", ispričao je Kavčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo