Hebrangu raste nos, opet ga ulovili u laži

Andrija Hebrang u prijevremenom izvješću Državnom izbornom povjerenstvu nije prijavio donaciju Roberta Ježića.

15.12.2010.
15:50
VOYO logo

Robert Ježić, nedavno uhićeni vlasnik Diokija, nije financirao samo predsjedničku kampanju Ive Josipovića (200.000 kuna) nego je svoj novac donirao i HDZ-ovom kandidatu Andriji Hebrangu.

Prema izvješću Državnog izbornog povjerenstva, Hebranga je kao fizička osoba s 50.000 kuna darivao Ivica Zdunić, a kao pravna osoba Dioki d.d. Zagreb i to s 300.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je, pak, u prosincu predao privremeno izvješće, Hebrang nije spominjao drugi novac, osim onih šest milijuna kuna iz stranke. No, u kasnijem cjelovitom izvješću od 19. siječnja na listi se pojavio i Dioki. Time se iznos sredstava za promidžbu kampanje popeo na konačnih 6,379.846,83 kune.

'Ježić meni? Ni lipe'

No, on se danas te Ježićeve donacije ne sjeća!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni u kampanji nije uplatio ni lipe", kazao je Hebrang ističući kako je Ježić novac možda uplatio stranci nakon kampanje. Pritom se prisjeća kako je donaciju dobio Josipović, te da je upozorio Sanadera zašto njihov član, ako jest član HDZ-a, novac uplaćuje protivničkom kandidatu.

"Pitao sam Sanadera hoće li ga sad izbaciti iz stranke, na što je on rekao da ga neće izbaciti, nego će ga nagovoriti da i nama da novac", rekao je Hini Hebrang dodajući kako ne zna što je bilo nakon toga te je li Ježić što uplatio na stranački račun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara hoće li i on, kao što je to najavio Josipović, vratiti novac ako se dokaže da je Ježić kriv za malverzacije između HEP-a i Diokija, Hebrang je odgovorio kako najprije treba provjeriti je li dao novac.

"Ako je dao, ja ne mogu vratiti novac, nego stranka. Ja bih itekako inzistirao da se novac vrati u slučaju da se dokaže krivnja. Ali kažem, ako je dao novac", naveo je Hebrang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko mjeseci drugačija priča

U cijeloj ovoj priči zanimljivo je to kako Hebrang jedan dan govori jedno, a drugi dan drugo, pa tako ispada da mu "nos iz dana u dan sve više raste".

Tu teza temelji se na izjavi koju je u sklopu intervjua krajem siječnja dao Vjesniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stranačke financije su za nas bile potpuna nepoznanica. Vidjeli smo da nešto ne štima, jer se otkrilo da ja nemam novca za kampanju. Nijedan donator u stranačku blagajnu nije do dva tjedna prije kraja izbora uplatio ništa, a tada je 300.000 uplatio Robert Ježić nakon što sam ga javno prozvao kao člana HDZ-a i 60.000 Ivica Zdunić iz Kanade. To su jedini donatori", bio je tadašnji odgovor današnjeg potpredsjednika HDZ-a.

Podsjetimo, većinskog vlasnika petrokemijske industrije Dioki Roberta Ježića navodno se tereti u aferi Dioki i HEP. U tom slučaju navodno je trećeokrivljeni bivši premijer Ivo Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201012130501006 arti-201012090770006 arti-201005280430006

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo