HDZ RAČUNA NA OPORBU ZA ODLAZAK NA IZBORE: / 'Što bi sad glasovali za nastavak HDZ-ove vladavine? Pa ispali bi smiješni'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U HDZ-u ističu kako je najbolje vrijeme za održavanje izbora u ljeto, jer bi time mogli pretendirati za još jedan vladajući mandat na tragu dobrih rezultata u borbi s koronavirusom,

28.4.2020.
7:27
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Prije nekoliko dana iz HDZ-ovih je kuloara u javnost procurila informacija kako je gotovo sigurno da će se parlamentarni izbori održati 5. ili 12. srpnja, ako to dozvoli epidemiološka situacija. Iako o potencijalnom datumu izbora u stranci slobodno govore, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nije bio sretan napisima da uskoro namjerava raspustiti Sabor. Ipak, uvaženi članovi Sabora smatraju kako je srpanj idealno vrijeme za izbore, a period nakon 11. svibnja za raspuštanje Sabora.

"Kreće kompletno otvaranje ekonomije i nakon toga raspuštanje Sabora. Nama ide na ruku i to što izbori u srpnju sprečavaju da država dođe u ustavnu krizu ako epidemija opet bukne na jesen", tvrde iz HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PARLAMENTARNI IZBORI PRIJE LJETNIH ODMORA? Poznat je datum kada HDZ želi otvoriti birališta: /

'Nema se tu što čekati'

Image
PARLAMENTARNI IZBORI PRIJE LJETNIH ODMORA? Poznat je datum kada HDZ želi otvoriti birališta: /

'Nema se tu što čekati'

Potpora oporbe i koalicijskih partnera

Ustavna kriza u ovom slučaju podrazumijeva produljenje mandata Vladi i saborskim zastupnicima, ali samo u slučaju produljenja ili novog izbijanja zaraze koronavirusom. U tom bi slučaju, izbori bili prolongirani na sljedeću godinu. No, u HDZ-u čvrsto vjeruju kako će izbori biti održani na ljeto te da će im oporba, a naročito SDP u tome pomoći.

"Pa glasali su za 72 neuspješne interpelacije i što bi sad glasovali za nastavak HDZ-ove vladavine, pa ispali bi smiješni", rekao je jedan istaknuti član HDZ-a za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ima i onih koji smatraju da bi koalicijski partneri, primjerice Bandićevi "žetončići", mogli dići ruke protiv raspuštanja Sabora. Milanki Opačić i Tomislavu Sauchi odgovara što dulji mandat, jer im plaća ide, a izgledno je i da neće dobiti priliku za još jedan saborski mandat.

Uspjeh na valu pozitivnog mnijenja

HDZ ima još razloga za veselje i što skorije raspisivanje izbora. Naime, stranački rejting raste, a Vili Beroš, Alemka Markotić i Krunoslav Capak su nacionalni heroji te iako su liječnici, sve ih se više povezuje s politikom, odnosno vladajućom strankom. Sam Plenković je više puta rekao kako je Nacionalni stožer civilne zaštite političko tijelo, pa sugestije o raspisivanju izbora na valu dobrih rezultata stožera imaju svoje uporište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, ministar zdravstva ima najbolji rejting koji je ikad imao jedan ministar, a ljudi blagonaklono gledaju i na prvog čovjeka MUP-a, Davora Božinovića. Capak sve više sliči pravom političaru, a šefica Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu je već dala svoju potporu bivšoj predsjednici na prošlim izborima.

"Plenković sad ima bolju situaciju nego što će je imati u rujnu. Pitanje je hoće li doći tih 25 posto turista od lani, proračun se neće puniti, a ministar Marić će se zaduživati po kamatama iznad 1,25 posto. Smanjivat će se tad i plaće u javnom i državnom sektoru, dok se one do lipnja sigurno neće dirati", smatraju u vrhu stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon raspuštanja Sabora, predsjednik Republike Zoran Milanović ima ustavni rok za raspisivanje izbora od 30 do 60 dana. U HDZ-u smatraju kako će im i on ići na ruku te raspisati izbore već krajem lipnja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo