HDZ-ovac tvrdi da je mogao legalno krasti, ali nije htio

29.1.2010.
16:44
VOYO logo

HDZ-ov zastupnik Krešo Filipović potvrdio je da je naplaćivao putne troškove, iako se na saborske sjednice vozio službenim autom, ali i naglasio da je samoinicijativno vratio novce, te da se njegov slučaj ne može uspoređivati s onim SDP-ovca Zorana Vinkovića, kojemu je Sabor danas skinuo zastupnički imunitet.

arti-201001290196006Sabor je Vinkoviću skinuo imunitet na zahtjev Državnog odvjetništva, koje protiv njega želi pokrenuti kazneni postupak zbog sumnje u protupravnu naplatu, jer je u Sabor dolazio službenim vozilom, a troškove prikazivao kao da je vozio privatni automobil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vinković je odbacivao te optužbe, a Saboru je vratio 17.000 kuna, koliko je navodno protupravno naplatio.

'Iako možda formalno-pravno i imam pravo na to'

Prije skidanja imuniteta, SDP-ova zastupnica Gordana Sobol upozorila je da u Saboru sjedi još jedan zastupnik koji je lažirao putne troškove, ali ga nije imenovala. No, mediji su ranije pisali da je riječ o Filipoviću, koji je, navodno, na taj način Sabor oštetio za 13.500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filipović je novinarima u Saboru danas izjavio da je "u jednom trenutku" naplaćivao putne troškove, iako se vozio službenim autom jedne tvrtke, ali da je uskoro shvatio kako griješi.

"Nakon nekog vremena sam došao do zaključka da to s moralne strane možda nije u redu, iako možda formalno-pravno i imam pravo na to", rekao je. Dodao je da je početkom jesenskog zasjedanja Sabora 2008. samoinicijativno otišao u tajništvo Sabora i zatražio da mu se obračunaju putni troškovi za koje je smatrao da na njih nema pravo, te da je vratio taj novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nitko me nije upozorio na tu grešku'

"Ako se radi o nekakvim postupcima bilo kojega čovjeka koji nisu u skladu sa zakonom, trebaju odgovarati za te svoje postupke. Međutim, ja sam u ovom slučaju, ako sam pogriješio, odlučio samoinicijativno tu grešku ispraviti. Vratio sam novac jer sam smatrao da mi on ne pripada. Nitko me nije upozorio na tu grešku", rekao je Filipović. Naglasio je kako ne očekuje kaznenu prijavu, jer se, ustvrdio je, njegov slučaj ne može usporediti s Vinkovićevim.

"Mene je najviše zaboljelo što su mediji objavili da sam se odlučio na povrat novca kad sam čuo za slučaj Vinković. Ja ću vam samo reći da sam ta sredstva vratio 2008. godine negdje u desetom mjesecu, a slučaj Vinković je bio negdje u svibnju, lipnju 2009.", kazao je HDZ-ov zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Politika digla ruke'

Upitan vodi li se HDZ dvostrukim kriterijima i je li riječ o odmazdi nad SDP-om, predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika Andrija Hebrang odgovorio je kako se njegova stranka protivi svakom politiziranju istraga koje vode nadležna tijela.

"Došli smo u fazu kada je politika digla ruke od toga, pa bih molio i da SDP digne ruke od toga", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, izjava premijerke Jadranke Kosor da "nema nedodirljivih" daje okvir za ponašanje nadležnim institucijama da odrađuju posao bez obzira je li osumnjičeni saborski zastupnik, te je li član neke stranke.

"Nemojmo sada pokvariti ono što smo započeli", kazao je Hebrang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo