'SDP treba reagirati na svinjarije' / HDZ gotovo sigurno dobiva izbore? Analitičar otkrio najslabiju točku Peđe Grbina: 'Ne usuđuje se pisnuti'

Image
Foto: Zeljko Hladika/Pixsell

Velika izlatnost, koju zaziva Možemo!, bila bi jako opasan znak, smatra Puhovski, a osvrnuo se i na Grbina kao potencijalnog premijera

29.6.2023.
12:42
Zeljko Hladika/Pixsell
VOYO logo

“Reći da će visoka izlaznost pomoći to je istina. Ali to je ako je izlaznost 65 plus“, komnetirao je Žarko Puhovski  za N1 odbijenicu stranke Možemo! koaliciji sa SDP-om. Dodaje da to ne bi volio vidjeti jer bi tako visoka izlaznost značila da je u zemlji pretkatastrofalna atmosfera.

Dodaje da s druge strane stranke ljevice moraju imati plan B. “To se zove kordon saniteta. To znači da HDZ morate okružiti strankama i stvoriti situaciju da HDZ nema s kim koalirati. Jer HDZ danas kako stvari stoje gotovo sigurno dobiva izbore, međutim s kim oni mogu koalirati? S manjinama i Domovinskim pokretom”, kaže Puhovski i dodaje da je iz raznih razloga iz takve kombinacije ispao Most za kojeg kaže da “više nije most već ćorsokak”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbin je loš kandidat, ali predsjednik stranke mora biti premijer

“Ono što sad danonoćno treba ljevica raditi je pritiskati manjine i reći im dajte se javno obznanite da nećete koalirati s HDZ-om ako budu koalirali s Domovinskim pokretom”, kaže Puhovski. Predsjednik stranke treba biti kandidat za premijera, naglašava politički analitičar i dodaje da bi Grbin bio jako loš kandidat. Na pitanje treba li Grbin dati ostavku i dopustiti stranci da u sljedećih godinu dana pronađe kandidata, Puhovski kaže kako za to nema vremena.

“Od njega treba tražiti samo jednu stvar, a to je da ne raspušta organizacije već da ih gradi”, ističe Puhovski. Podsjetio je da je Grbin raspustio više organizacija SDP-a i doveo na rub propasti SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također kaže kako SDP sad mora razgovarati s ljudima koje je potjerao, pogotovo u Zagrebu. “Ne može organizacija biti Klisović koji je kravata gradskoj upravi na diplomatskim domjencima”, kaže Puhovski.

Image
'NIJE OPCIJA, NIJE KOREKTNO' /

Novinarka postavila Grbinu neugodna pitanja, pogledajte kako ga je rešetala: 'Zašto će vam to poći za rukom?'

Image
'NIJE OPCIJA, NIJE KOREKTNO' /

Novinarka postavila Grbinu neugodna pitanja, pogledajte kako ga je rešetala: 'Zašto će vam to poći za rukom?'

Možemo! u Zagrebu lako osigura većinu

Smatra i da će zbog ove odbijenice SDP sad pustiti Renata Peteka da malo više priča, ali da ne očekuje veće zaoštravanje situacije. Također smatra da Možemo! bez problema može imati osigurati većinu u Zagrebačkoj gradskoj Skupštini. “Ako to može HDZ u Saboru, moći će i Možemo u SDP-u”, kaže Puhovski i dodaje da tu neće biti problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Problem Možemo!”, naglašava Puhovski, “je taj što su kapacitirani Zagrebom. Odnosno ostalo je Zagreb + Sandra Benčić”.

Puhovski kaže da Možemo! ne može izgraditi organizacije u sljedećih godinu dana koje bi im pomogle u dobivanju izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne samo da ne stignu, već oni imaju takav statut, recimo da se sad netko učlani, ne može postati član Možemo! do izbora, nego imate kandidacijski staž. Kao KPJ do 1952. godine. Morate se dokazivati aktivizmom”, kaže Puhovski i dodaje da je to potpuno sumanuto.

Možemo! jedva postoji van Zagreba: 'Prezreli su ono što je bitno u političkom životu'

Rekao je i to da vjeruje da Možemo dobiti mandat u Istri u kojoj je IDS oslabio, X. izbornoj jedinici, Dubrovačko neretvanskoj županiji, ali uz veliko natezanje. “I već treću županiju ne vidim, eventualno možda na Baniji, ako bi se povezali s nekom skupinom, ako to njihov statut dopušta”, kaže Puhovski i dodaje da Možemo ima i dva vijećnika u Gradskoj skupštini Grada Osijeka za koje nitko ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Oni su prezreli ono što je bitno u političkom životu, a to je organizacijsko pitanje”, kaže Puhovski. Na pitanje treba li sad SDP na izbore izaći samostalno ili, kao i posljednji put ući u koaliciju s manjim strankama HSS-om, Glasom, politički analitičar kaže da bi trebao izaći samostalno. “To su sve politički mrtvaci”, ističe Puhovski i dodaje: “SDP treba ići samostalno i konačno odlučiti jesu li socijaldemokratska stranka”.

Grbin se ne usuđuje pisnuti kad Milanović radi jako čudne stvari

Naglasio je da SDP treba reagirati na "svinjarije" kakve je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček govorila o navodnim žrtvama Bleiburga. “Ako smo reagirali na priču o navodnim žrtvama Jasenovca, moramo, bez obzira na simpatije, i ovdje nije pitanje o izjednačavanju žrtava, dapače, ali i na Bleiburgu je bilo žrtava. Ljudi su pobijeni tko zna zašto u smislu pravednosti”, kaže politički analitičar i dodaje da je to nešto što si ozbiljan političar i politička stranke ne smije dopustiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Veliki problem stranke je opredjeliti se prema Zoranu Milanoviću“, smatra Puhovski koji drži da Milanović otišao previše desno. “To je najslabija točka Peđe Grbina koji se ne usuđuje pisnuti kad Milanović radi jako čudne stvari”, kaže Puhovski. Također smatra da je SDP trebao stegovno procesuirati Ikić Baniček i tražiti je da to demantira. “Zamislite taj grad, Sisak, koji živi pod tom gradonačelnicom i biskupom Košićem. To je najjadniji grad u Hrvatskoj”, kaže Puhovski.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo