HDZ / Crkvi daruje Titovu političku školu u Kumrovcu?

Premijerka Jadranka Kosor navodno će Katoličkoj crkvi darovati zgradu Titove političke škole u Kumrovcu prije izbora.

8.11.2011.
13:35
VOYO logo

Povrat Crkvi oduzete imovine otegnuo se unedogled i biskupi su godinama vrlo nezadovoljni bilo povratom bilo odštetom za imovinu koju su im oduzeli komunisti, a demokratska se Hrvatska obvezala vratiti je prema ugovorima s Vatikanom.

Panika biskupa

Prije nekoliko mjeseci biskupe je doslovce uhvatila panika jer su napravljene analize da je kvalitetne imovine koju bi im država mogla ponuditi u zamjenu sve manje, pa su sada praktički odlučili pristati gotovo na sve. Odnosno, onu imovinu koja bi im, poput Titove škole u Kumrovcu, mogla koristiti za pastoralne svrhe. Pristali bi čak i na znatno manje iznose novca od onog koliko je procijenjeno da je vrijedila njihova nekadašnja imovina, jer se boje da će s odlaskom HDZ-a s vlasti ostati bez svega. Stoga su kardinal Josip Bozanić i premijerka Jadranka Kosor osnovali posebnu komisiju za provedu ugovora sa Svetom Stolicom (premda već postoje dvije regularne komisije koje godinama surađuju!) i žurno su održana već dva sastanka. Prvi 26. listopada na Ksaveru i drugi u ponedjeljak u Banskim dvorima. U zajedničkom priopćenju Vlade i HBK kaže se da su na sjednici "razmotreni zahtjevi pravnih osoba Katoličke crkve podneseni sukladno Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine" te da je "usuglašen i model primjerene naknade za imovinu oduzetu pravnim osobama Katoličke crkve i to za dio dobara koja se ne mogu vratiti Katoličkoj crkvi u naravi". Više detalja ne otkrivaju ni Kaptol ni Banski dvori. Najzagonetniji dio suhoparnog priopćenja jest da je na ovoj drugoj sjednici Crkve i države bio i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, koji, kao što je poznato, nije član državne (a ni crkvene) komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DORH nezaobilazan

Prema nekim kuloarskim nagađanjima nazočnost šefa DORH-a Mladena Bajića bila je važna zbog slučaja Dajla. Naime, crkvenim kuloarima već neko vrijeme (posebice nakon imenovanja pomoćnog biskupa porečkog s posebnim ovlastima mons. Dražena Kutleše i zasjedanja HBK na temu Dajle, gdje su biskupi stali na stranu benediktinaca) kruži informacija da bi država mogla u slučaju Dajla napraviti novi "salto mortale", tj. zemlju ponovno vratiti Crkvi, s time da ovoga puta pripadne benediktincima.

No, nazočnost državnog odvjetnika na sjednici državne i crkvene komisije može značiti i želju da se postupak povrata, tj. zamjene imovine ubrza, jer je DORH jedna od nezaobilaznih postaja na tome putu, a vremena je, kao što je svima poznato, do izbora i najavljivane smjene vlasti još vrlo malo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo