'čin veleizdaje' /

HDZ čekao dva mjeseca da pokrene postupak isključivanja zbog prijetnje streljanjem: Marušić ne odustaje od kontroverzne ideje

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Vladajuća stranka se ogradila od Marušićeva statusa nedugo nakon objave. Na društvenim su mrežama napisali da ne dijele njegove stavove

4.10.2017.
8:17
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Predsjedništvo HDZ-a tek je prije par dana pokrenulo postupak isključivanja Hrvoja Marušića, predsjednika  stranačke Zajednice poduzetnika i obrtnika zbog kontroverznog statusa na Facebooku, javlja Slobodna Dalmacija.

U njemu je 31. srpnja ove godine  komentirao prijedlog "Inicijative mladih za ljudska prava" da se Hrvatska ispriča žrtvama Oluje te je mlade aktiviste nazvao 'stokom jugokomunističkom' te im prijetio streljanjem:  "Da smo demokratska država, sudili bi vam za veleizdaju i streljali bi vas! A vjerojatno i hoće uskoro".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VIŠE PROČITAJTE:

Tek dva mjeseca kasnije, u HDZ-u su se sjetili isključiti Marušića, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Jabuka, stranački glasnogovornik kazao kako je Predsjedništvo bilo jednoglasno, te da će konačnu odluku donijeti Visoki časni sud kojeg čine predsjednik Davor Miličević te članovi Tomislav Vrdoljak, Ile Baković, Marija Vučković, Robert Špiljak, Zoran Čogelja i Blaženko Boban.

Vladajuća stranka se ogradila od Marušićeva statusa i nedugo nakon objave. Na društvenim su mrežama napisali da ne dijele Marušićeve stavove te najoštrije osuđuju "taj i svaki drugi govor mržnje te poziv na bilo kakvo nasilje".

U isto vrijeme, Marušić je komentirao kako "ništa službeno od stranke nije dobio, niti ga je itko zvao". Negirao je da je ikome prijetio streljanjem, ali je ponovio nacionalno-nervozni stav da bi "zbog provokacija neke trebalo sudit za veleizdaju, a u nekim demokratskim državama osuda za veleizdaju je i strijeljanje". 

Nastavio je s opservacijom kako je traženje isprike "za oslobodilačku akciju Oluja čin veleizdaje", te s ocjenom kako je "ovo što sad rade Vučić i Vulin samo nastavak provokacije i omalovažavanje hrvatske države i hrvatskih žrtava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo