VOLE SE VRATITI 'DIDOVINI' / Gvardiol, Beker, Anzulović, Ivčić... Svim ovim virtuozima su korijeni iz malog ribarskog mjesta

Image
Foto: Tomislav Miletic/Pixsell, Luka Stanzl/Pixsell

Na samo par kuća udaljenosti smjestili su se jedna od najboljih nogometaša svijeta, matematički genijalac, obitelj čije je prezime sinonim za košarku… Novigrad je dao i jednog od najvećih hrvatskih pjevača - Tomislava Ivčića

3.12.2023.
7:37
Tomislav Miletic/Pixsell, Luka Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Nakon najnovijeg svjetskog uspjeha mladog matematičara Adriana Bekera koji je uz pomoć kolege Vjekoslava Kovača, riješio matematički problem star 40 godina, otkrili smo zanimljivu činjenicu. Adrian Beker vuče svoje korijene iz Novigrada kraj Zadra. Tako se pridružio nizu slavnih i uspješnih ljudi koji su rodom iz mjesta koje danas ima tek nešto više od 300 stanovnika. Joško Gvardiol, braća Anzulovići, Tomislav Ivčić, Adrian Beker… Sve virtuozi na svojim terenima. Iako su ili oni sami ili njihovi predci otišli iz tog malog ribarskog mjesta trbuhom za kruhom, njihova djeca, unuci rado se vraćaju svojim korijenima.

Image
SVEČANI DOČEK /

Joško Gvardiol stigao u Novigrad. Poklonili mu hrvatsku zastavu da se ima čime zaogrnuti

Image
SVEČANI DOČEK /

Joško Gvardiol stigao u Novigrad. Poklonili mu hrvatsku zastavu da se ima čime zaogrnuti

Image
Foto: Sime Zelic/Pixsell

Doček Joška Gvardiola u Novigradu

Nema do 'didovine'

Već je i vrapcima na grani poznato da igrač Manchester Cityja Joško Gvardiol obožava otići kod bake i dide u Novigrad, pojesti burek sa sirom, te da mu otac i danas prodaje ribu na Dolcu. Adrianu Bekeru baka je iz Novigrada. Adrian je uvijek bio čudo od djeteta. Osvojio je najveći broj Oskara znanja, čak pet, te zlatnu, srebrnu i dvije brončane medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Iako je završio studij matematike na Sveučilištu u Cambridgeu, vratio se u Zagreb na doktorski studij na PMF-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dino StaninPixsell, Luka Stanzl/Pixsell

Vladimir i Dražen Anzulović

Anzulovićima je košarka u krvi

Braća Anzulović proslavila su se na košarkaškom terenu. Stariji, Dražen, bivši je košarkaš i izbornik košarkaške reprezentacije. Mlađi Vladimir, koji je dobio ime po ocu, bivšem sportašu, a kasnije sportskom komentatoru na HRT-u, danas je košarkaški trener Dinama.

Svima je zajedničko jedno. Kad prođu obaveze, utakmice, pripreme, svi putevi odvedu u Novigrad pa barem na par dana. Dražen ljeti zamjeni košarkašku loptu boćom. Domaći mu u šali kažu neka se ipak drži svoga posla. Joško se pak druži s prijateljima na rivi kao da je potpuno nesvjestan svoje slave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: eZadar

Neslužbena dalmatinska himna

Tomislav Ivčić, prerano preminuli pjevač, također je iz Novigrada, točnije njegov otac Šime. Teško bi bilo i nabrojati sve njegove nagrade i pjesme koje je napisao i opjevao, ali moramo spomenuti "Večeras je naša fešta" koja je neslužbena dalmatinska himna.

Image
Foto: Zeljko Mrsic/Pixsell

Pogled na Novigrad

Novigrad ima svoju povijest, svoje more i svoju dagnju

Novigrad je malo ribarsko mjesto, 30-ak kilometara od Zadra izgrađeno oko tvrđave iz 13. stoljeća u kojoj je bila zatočena hrvatsko-ugarska kraljica Marija Anžuvinska i njena majka Elizabeta Kotromanić. Prema legendi, kraljica Elizabeta u zatočeništvu je izvezla kraljevski plašt 'Planitu' koja se i danas čuva u župnoj crkvi Sv. Marije u Novigradu. Novigrad ima i svoje more, koje je povezano s Jadranskim, ždrilom ispod masliničkog mosta, a ima i svoju dagnju koju je EU proglasila jednim od hrvatskih autohtonih proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Dočeci se nastavili!: 'To je majčino srce koje gori, velika ljubav, ponos'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo