GUBE STRPLJENJE: / 'Ako nam se ne pruži mogućnost izbora, prijeti veliki egzodus liječnika'

Image
Foto: Pixsell/Ilustracija, Boris Šćitar
8.7.2015.
9:45
Pixsell/Ilustracija, Boris Šćitar
VOYO logo

Podsjetimo, prošli tjedan iz Ministarstvo zdravlja priopćeno je da su se odlučili za donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, umjesto izmjena i dopuna postojećeg. Takva odluka je motivirana rezultatima rada HZZO-a i bolnica u prvih šest mjeseci, koji su, kako su naveli u Ministarstvu, iznad očekivanja, kao i smanjenjem dugova. Sve to, kažu, omogućilo je produljenje vremena za donošenje Zakona, bez istovremenog usporavanja provedbe reformskih mjera.

Bombardiraju ih ponudama za posao

"Nadamo se da će se svakom zaposleniku domova zdravlja novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, za koji vjerujemo da nećemo dugo čekati, pružiti mogućnost odabira rada u koncesiji ili ostanka u domu zdravlja. U protivnom, može se očekivati veliki egzodus liječnika specijalista obiteljske medicine koji su gotovo svakodnevno 'bombardirani' ponudama za posao u inozemstvu i to ne samo u skandinavskim zemljama već su to ponude za rad u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji za koje je dovoljno samo poznavanje jezika jer je naša specijalizacija obiteljske medicine usklađena s europskim zahtjevima“, stoji u priopćenju liječnika obiteljske medicine zaposlenih u domovima zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diskriminirani u odnosu na koncesionare

Navode da su zbog povlačenja izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti manje motivirani za obavljanje predviđenih 80 posto zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

"Preopterećeni smo svakodnevnim radom u ordinacijama, uz trostruko veći broj pacijenata od standarda i ogromne pritiske administrativnim poslovima, kako od strane zdravstvene administracije tako i osiguranika, koje obavljamo uz nadljudske napore. Suludo je očekivati da ćemo kao zaposlenici domova zdravlja bez ikakve naknade (stimulacije na naše plaće, plaćene edukacije, osiguravanja zamjena za vrijeme naših godišnjih odmora i sl.), željeti obavljati sve one nametnute nam poslove od strane svih dionika u sustavu. Želja nam je da boljom organizacijom rada i stimulacijom poboljšamo uvjete našeg rada kako ne bi bili diskriminirani u odnosu na kolege koncesionare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U KoHOM-u kažu da čekanje novog Zakona produljenje agoniju liječnika zaposlenika domova zdravlja koji su imali želju otići u koncesiju. To bi im, kažu, pružilo mogućnost odlučivanja i racionalne raspodijele dobivenih novčanih sredstava HZZO- a od ulaganja u opremu, edukaciju prema afinitetima, uvođenje administrativnog radnika u PZZ, zapošljavanja druge sestre, liječnika i sl.

Puno pola - novca malo

Odugovlačenje s izmjenama Zakona, kažu, dovest će do još jačeg nezadovoljstva zaposlenika u domova zdravlja, a time i slabljenja motivacije konkurentnosti u odnosu na liječnike koncesionare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu da nisu motivirani jer nisu stimulirani za svoj rad.

"Imamo kompetencije za obavljanje najsloženijih medicinskih postupaka iz domene obiteljske medicine, ginekologije i pedijatrije jer smo prošli jednu od težih specijalizacija. Činjenica je da imamo i niže plaće (koeficijent rada 1,94) u odnosu na koeficijent bolničkog specijaliste (2.04) pa smo već i u startu zakinuti. Ne postoji sistem nagrađivanja onih koji odlično rade. Naprotiv, u većini slučajeva, a pogotovo tijekom ljetnih godišnjih odmora 'odrađujemo' dvostruki broj pacijenata jer mijenjamo i kolege iz suprotne smijene. Za to do sada nismo bili dodatno plaćeni", navodi se u priopćenju udruge obiteljskih liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaustvit će se raspisivanje koncesija?

Prema izjavama socijalnih partnera koji su sudjelovali u javnoj raspravi, a koji su jasno dali do znanja da ne žele proširivanje koncesije iako su pokazatelji uspješnosti i ishodi kvalitete koncesionara dokazano veći od onih u domovima zdravlja, dovodi se u pitanje naš daljnji ostanak u sustavu primarne zdravstvene zaštite.

"Odluka Ministarstva zdravlja da se donese Novi zakon o zdravstvenoj zaštiti umjesto donošenja izmjena i dopuna dosadašnjeg Zakona o zdravstvenoj zaštiti razočarala je sve zaposlenike domova zdravlja koji ovim putem još jednom upozoravaju na probleme koje je moguće riješiti u Hrvatskoj te tako spriječiti već ionako zabrinjavajući egzodus hrvatskih liječnika", zaključuju u udruzi KoHOM-Koordinacija hrvatske obiteljske medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo