JE LI NAPUKLA KOALICIJA? Grmoja: / 'Bude li Vlada disfunkcionalna, nemamo ništa protiv novih izbora'

Image
Foto: Pixsell, Patrik Macek

"Veza između HDZ-a i Mosta nije romantična, ali oni surađuju, iako ne misle o svakoj stvari jednako", kazao je Nikola Grmoja iz Mosta.

3.3.2016.
23:54
Pixsell, Patrik Macek
VOYO logo

Grmoja je bio jedan od gostiju HRT-ove emisije Otvoreno u kojoj se govorilo funkcionira li vijeće za suradnju te kakvi su odnosi unutar vladajuće koalicije.

"Svi trenutni problemi i nesuglasice u Vladi zrcale njen strukturni problem koji proizlazi iz načina na koji je sastavljana. Most i Domoljubna koalicija potpuno su različitih političkih mentaliteta te je bio potreban dobar i čvrst sporazum unutar pregovaračkog procesa, no on je izostao, kao i usuglašenost oko osnovnih političkih prioriteta. Uz sve to, nema ni koordinativne uloge Vlade nad Saborom te vlada svojevrsni politički kaos, kazao je Goran Čular s Fakulteta političkih znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Darinko Kosor istaknuo je kako je broj zastupnika koje imaju partneri u Domoljubnoj koaliciji isti kao i broj zastupnika Mosta. Naveo je i kako oni nisu dobili ni jedno ministarsko mjesto dok su Mostovci dobili šest.

"Tražimo da se radi ono za što su nas građani izabrali"

"Neka im je, ali 'ajmo se baviti reformama. Ne govorim samo u ime HSLS-a, govorim u ime svih drugih stranaka. Tražimo da se radi ono za što su nas građani izabrali", izjavio je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmoja je kazao kako Most nije inzistirao na foteljama te da se nije borio za plijen. Kazao je i kako su bili korektni te su ministarstvima ostavili mogućnost da biraju svoje suradnike. Izjavio je i kako su na izborima dobili 350 tisuća glasova te da se bez njih ne bi mogla sastaviti Vlada. Mostovac bi također volio da je Vijeće za suradnju postalo mjesto za iznošenje ideja i pokretanje Hrvatske.

Image
JEDAN OD ŠEFOVA HDZ-OVE KOALICIJE IZGUBIO ŽIVCE: /

'Ništa ne funkcionira! Treba sve resetirati ili ići na nove izbore'

Image
JEDAN OD ŠEFOVA HDZ-OVE KOALICIJE IZGUBIO ŽIVCE: /

'Ništa ne funkcionira! Treba sve resetirati ili ići na nove izbore'

Kosor je izjavio da nije zaprijetio novim izborima već da se radilo o apelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi smo krivi, od mene do premijera, nitko nije manje kriv. Trebamo se okrenuti budućnosti. (...) Ako za to nismo spremni, onda idemo na nove izbore", rekao je Kosor.

Čular je odgovorio kako "novi izbori kao opcija postoje" te da mu se čini da su unutar Domoljubne koalicije "s vremenom izgubili strpljenje s Mostom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmoja: Most ne bi imao ništa protiv novih izbora

Smatra da je predlaganje Milijana Brkića za ministra branitelja odluka HDZ-a da se ide većim pritiskom i na Most i prema javnosti.

"HDZ želi pokazati da je preuzeo vlast", kazao je Čular.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bi Vlada bila disfunkcionalna i reforme se ne bi mogle provesti, Most ne bi imao ništa protiv novih izbora", rekao je Grmoja i dodao da bi sve opet bilo isto jer su dvije najveće stranke bile izjednačene.

HDZ-ovac Damir Jelić rekao je kako se puno vremena potrošilo na slaganje Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ovo sadašnje stanje pokazuje da postoje problemi koji se rješeavaju očito sporije nego što treba. Vijeće za suradnju je tijelo koje je dobro zamišljeno, ali u teoriji komunikacije može biti maksimalno 12 ljudi da bi se nešto moglo iskomunicirati", objasnio je Jelić i dodao da bi "oblik manje forme možda bio učinkovitiji".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo