RAT JE, NIŠTA STRAŠNO / Grlić Radman: 'Nije bilo nužno slati zrakoplove po Hrvate u Izrael. Neke zemlje su to učinile kako bi se paradno pokazale'

Image
Foto: Nel Pavletić / PIXSELL

Grlić Radman je izrazio nezadovoljstvo 'nekim napisima medija' u kojima se iskazalo nezadovoljstvo radom hrvatskog veleposlanstva u Izraelu vezano uz povratak hrvatskih državljana u zemlju

11.10.2023.
10:49
Nel Pavletić / PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska nije smatrala nužnim poslati zrakoplove u Izrael kako bi vratila hrvatske državljane u zemlju nakon napada Hamasa, rekao je u srijedu šef diplomacije Gordan Grlić Radman, ocijenivši da su neke zemlje to učinile kako bi se "paradno pokazale".

Ministar vanjskih i europskih poslova ponovio je u srijedu da među brojnim ubijenima i otetima u Izraelu, u napadu terorističke skupine Hamas, nema i hrvatskih državljana. Što se tiče ostalih, oni su na sigurnom, a svakome je ponuđena pomoć pri povratku u Hrvatsku, iako se njihov točan broj ne može utvrditi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UŽIVO: RAT NA BLISKOM ISTOKU /

Pogledajte nevjerojatnu snimku akcije: Hamasovi borci upadaju u izraelsku vojnu bazu, a onda kreće pucnjava

Image
UŽIVO: RAT NA BLISKOM ISTOKU /

Pogledajte nevjerojatnu snimku akcije: Hamasovi borci upadaju u izraelsku vojnu bazu, a onda kreće pucnjava

'Bili su zaštićeni i vratili su se kad su htjeli'

Grlić Radman je izrazio nezadovoljstvo "nekim napisima medija" u kojima se iskazalo nezadovoljstvo radom hrvatskog veleposlanstva u Izraelu vezano uz povratak hrvatskih državljana u zemlju, kazavši da je ono radilo u teškim okolnostima bombardiranja. 

Hrvatski hodočasnici koji su bili zatečeni napadom u Izraelu imali su dogovorene aranžmane, bili su zaštićeni i vratili su se kad su htjeli. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stvaralo se nepotrebno pitanje koliko je veleposlanstvo bilo angažirano”, rekao je ministar, kazavši kako se umjesto toga trebalo izraziti žaljenje za tolikim gubicima. 

Grlić Radman je rekao da nisu sve države slale svoje zrakoplove po državljane, poput Njemačke koja je imala i poginule, no ministru se javila Crna Gora koja je ponudila svoja mjesta u zrakoplovima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle svatko je to radio kako je to htio. Netko je htio paradno pokazati – pošaljemo svoj zrakoplov, pa sad smo mi pokazali nešto", rekao je. 

'Nismo u situaciji pandemije...'

Naglasio je da se svi mogu vratiti kad žele jer "nije zatvoren zračni prostor”. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo u situaciji pandemije kad je zračni promet bio zatvoren te je ministarstvo organiziralo repatrijacijske letove", zaključio je .

U trenutku napada Hamasa na Izrael u subotu, u Izraelu je bilo oko 180 hrvatskih državljana, turista, hodočasnika i Hrvata koji žive u Izraelu. Njih 106 vratilo se u utorak, i time je "završen povratak onih hrvatskih državljana koji su bili u posjetu Izraelu i koji su do sada zatražili i prihvatili pomoć za napuštanje Izraela", stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova u utorak. Dio Hrvata već se prije njih vratio u Hrvatsku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatska veleposlanica iz Izraela: 'Raketa je pala blok od nas. Nitko se ne može osjećati sigurno!'

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo