SDP-OVCI U TOPLICAMA /

Grbin: 'Saborski klub po statutu može primiti i nestranačke ljude. O tome će se raspravljati'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Svaka rasprava oko kluba prvo će se dogoditi na tijelima stranke pa onda u javnosti, kazao je Grbin

4.9.2021.
13:52
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Članovi SDP-a danas su se u Tuheljskim Toplicama okupili na savjetovanju stranke pod nazivom „Lokalna i regionalna samouprava - socijaldemokratska perspektiva“.

Predsjednik stranke Peđa Grbin kazao je koja su promišljanja SDP-a u pogledu lokalne i regionalne samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo osigurati da načelnici i župani u radu imaju primjere dobre prakse od drugih kolega i da osiguraju da se na njihovom području provodi što je za građane važno poput kvalitetnijeg zbrinjavanja otpada, obrazovanja, socijalne politike. Od županija i gradova i općina se traži da se ispunjavaju određene funkcije, a te županije to nisu u mogućnosti napraviti. Čak i Istarska kao jedna do najbogatijih županija nije u stanju sama izgraditi bolnicu bez državne intervencije. Zato vodimo kvalitetnu raspravu oko toga u kojem bi smjeru reforma lokalne samouprave trebala krenuti. Raspravljamo o tome da županije kao nositelji regionalnog razvoja to budu u stanju biti", kazao je Grbin. 

Image
MILETIĆ ODGOVORIO /

SDP protiv Miletića podnio kaznenu prijavu, a dokumentaciju poslao DORH-u

Image
MILETIĆ ODGOVORIO /

SDP protiv Miletića podnio kaznenu prijavu, a dokumentaciju poslao DORH-u

Transparentno trošenje javnih sredstava

"Sustav lokalne samouprave ne funkcionira i predstavlja kočnicu razvoja Hrvatske", kazao je i rekao da SDP želi postaviti temelje novog prijedloga reforme razvoja lokalne samouprave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirela Ahmetović govorila je o transparentnom trošenju javnih sredstava te kazala da se to kod HDZ-a svelo na nulu.

"Iz proračunskih dokumenata koje objavljuju lokalne jedinice građani nemaju uvida na što se troše njihovi novci. Od sedam ili osam jedinica lokalne samouprave koje su provele transparentnost u trošenju javnih sredstava, pet su SDP-ove. One daju građanima da imaju potpuno kontrolu nad time na koji način se troši novac koji uplaćuju u proračun. To je borba protiv korupcije, poštivanje građana. Ono što se prodaje kao transparentnost trošenja javnih sredstava od HDZ-a, za javni novac njihovi načelnici i gradonačelnici jedu kulene i kupuju parfeme", kazala je Ahmetović.

Grbin je zamolio Ivanu Marković da iz prakse pokaže kako hrvatske županije ne ispunjavaju funkciju zbog koje su osnovane. 

"Vjerujem da ste svi imali priliku čitati o nedostatku zdravstvene skrbi na otoku Braču, ginekologa i pedijatra, kada se nakon mjesec dana naš ginekolog vratio u ordinaciju i čekalo ga je 60 žena i radio je bez interneta, klime, uvjeta da pacijentima ponudi uslugu. To je potaklo temu na koju se ministar Beroš osvrnuo i rekao da postoji problem primarne zaštite u našoj zemlji, da postoji nedostatak kadra i pozvao županije koje su odgovorne za zdravstvenu skrb da se pozabave time. Kako da se pozabave time kada je evidentno da nisu u situaciji da riješe ne pitanje doktora i odgovarajuće skrbi nego osnovne administrativne probleme, kako staviti žicu za internet. Splitsko-dalmatinska nije siromašna županija, zdravstvena skrb mora biti izraženija i bolje organizirana zbog ogromnog broja gostiju i turista", kazala je Marković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbin je nakon nje kazao da imaju političku volju i da će raditi na detaljima kakva bi reforma lokalne samouprave trebala biti.

'Razgovaramo o stanju u stranci'

Grbinu je nakon toga postavljeno pitanje je li bilo razgovora o stanju u stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao predsjednik stranke odgovoran sam za sve što se događa u stranci. Rejting nije kakav bismo željeli ali je izborni ciklus izborni ciklus. U njemu postoje stvari koje treba napraviti. Počeli smo se zauzimati za pitanja koja se tiču poduzetnika, građana", kazao je Grbin.

"Normalno da razgovaramo o stanju u stranci, ali prioritet ovog sastanka je definiranje politika i sadržaja koja ćemo zastupati na nacionalnom i lokalnom nivou", kazao je Grbin.

"Jučer smo imali Predsjedništvo, iduće subote je Glavni odbor. Ima puno prilika da govorimo o stanju o stranci i politikama", kazao je.

Na pitanje što će biti sa saborskim Klubom jer neki zastupnici više nisu članovi SDP-a, Grbin je kazao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Saborski klub po statutu može primiti i nestranačke ljude. Sjednica Kluba će se održati prije zasjedanja Sabora, na njoj ćemo razgovarati i obavijestiti vas što je na njoj bilo. Ono što ću govoriti neću najaviti u medijima nego ću reći kolegicama i kolegama koji su dio Kluba zastupnika", kazao je.

Na pitanje hoće li glasati o njihovom izbacivanju, Grbin je kazao da po poslovniku Sabora prvo moraju Sabor obavijestiti o promjenama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Promjena je da je netko do jučer bio zastupnik SDP-a to više nije. Formalni odgovor nismo dobili", kazao je.

Odgovorio je i hoće li ti ljudi možda i dalje biti članovi saborskog Kluba iako nisu u stranci.

"Predsjednik sam stranke i Kluba i zauzeo sam politiku već kad sam izabran. Pitali ste me tko će biti glavni tajnik, a tada sam rekao da će o kadrovskim rješenjima prvo saznati kolege i kolegice koji to odlučuju, a onda javnost", kazao je Grbin.

Kazao je i kako smatra da nije logilčno da politička stranka koja čini Klub po poslovniku Hrvatskog sabora ne može utjecati na to tko je dio tog Kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslovnik o radu kluba ne definira članstvo u Klubu, već je tu poslovnik Sabora. Što se tiče određenih tekstova u novinama, sa zadovoljstvom sam ih pročitao, neki od njih su mi dali mesa za razmišljanje, ali kada govorimo o procedurama one nisu jasne jer je Sabor nekada postupao na jedan, nekada na drugi način, kao u slučaju Kosor ili Mrsića. Tako se i ja moram upoznati s procedurama u režiji Jandrokovića. Svaka rasprava oko Kluba prvo će se dogoditi na tijelima stranke pa onda u javnosti", kazao je.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo