BRANE SE OD POPLAVA / Gradonačelnik Karlovca: 'Branimo se vodom protiv vode. Kako za sada stvari stoje to daje rezultate'

'Vodni val će tijekom noći biti na vrhuncu, zadržati se neko vrijeme, a očekujemo da će narednih dana padati', kazao je Mandić

17.9.2022.
19:46
VOYO logo

Karlovačko područje za poplave je spremnije nego ikad. Rijeke sada rastu po 10 centimetara na sat, a građani su pozvani na oprez.

Na kritične točke uz Kupu koja se bliži rekordnom vodostaju iz 1966. kada je narasla na 830 centimetara postavljaju se vodene barijere. Novi način obrane sada je na testu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ova reporterka Dajana Šošić razgovarala je s gradonačelnikom Karlovca Damirom Mandićem.

"Ostvaruje se procjena koju smo imali jučer, da ćemo predvečer imati tu razinu vodostaja od 750 centimetara, redovne mjere prelaze u izvanredne mjere. Rast vodostaja usporava", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako prostor brane "vodom protiv vode" te objasnio što to znači.

"Boks barijere se pune vodom i pumpama se procijeđeni dio vraća natrag. Kako za sada stvari stoje to daje rezultate", kazao je Mandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako Karlovčani s ovakvim vodostajima imaju iskustva.

"Podijelili smo vreće s pijeskom, vatrogasci brane jednu cestu. Prema sadašnjim informacijama stanje je dobro ali će tamo vodostaj biti veći, ali vjerujem da će to biti dobro. Sve službe su na terenu, dignuli smo gradske tvrtke, zaposlenike, javna vatrogasna postrojba, dobrovoljni vatrogasci, trudimo se", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući situaciju u Ozlju gdje je voda prodrla do dijela kuća, Mandić je kazao da se radi o situaciji do koje nije dolazilo proteklih godina.

"Ima nekih probijanja vode u kuće ali vjerujem da će i tamo sve biti dobro", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako ne očekuje da će se desiti scenarij rekordnog vodostaja od 830 centimetara.

"Vodni val će tijekom noći biti na vrhuncu, zadržati se neko vrijeme, a očekujemo da će narednih dana padati i da će sve ostati kako treba", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako je situacija za sve stanovnike karlovačkog područja koji su direktno ugroženi stresna i teška, ali da se nastoje pobrinuti za njih.

"Na terenu su povjerenici Civilne zaštite i bitno je da imamo sve informacije, da ih sugrađani traže. Imamo situaciju u gradu, grad je gradilište, a kiše su popunile iskope. Pozivam sve zna dodatan oprez", kazao je Mandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo