Unatoč struci - GUP izmijenjen / Gradnju četiri nebodera među trokatnicama u Maksimiru počeo češljati i USKOK

Nakon što je Zrinka Paladino otkrila da je njezino negativno mišljenje o gradnji nebodera kod parka Maksimir prepravljeno u pozitivno, dokumentaciju je preuzeo USKOK

1.11.2016.
17:33
VOYO logo

Treba doznati kako se to izmjenama GUP-a investitoru omogućilo da sagradi četiri nebodera među trokatnicama. Protiv gradnje su i stanari, a stručnjaci strahuju prometnice u tom dijelu grada nebodere ne bi izdržali. 

Na atraktivnoj lokaciji nedaleko od parka Maksimir trebala bi niknuti četiri nebodera. No građanima koji žive u blizini to se ne sviđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenica pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, Zrinka Paladin je ljetos na planiranu gradnju na prostoru omeđenom Valdecovom, Božidarevićevom i Klovićevom ulicom - dala negativno mišljenje koje je uključivalo nižu gradnju i više zelenila. No dok je bila na godišnjem, njezino negativno mišljenje, bez njezina znanja, prepravljeno je u pozitivno. 

Iako se svuda nalaze obiteljske kuće i niže stambene zgrade
izmjenama generalnog urbanističkog plana u srpnju ove godine investitoru je dopuštena gradnja nebodera visine i do 9 katova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznaje t-portal, nakon izjave Zrinke Paladino, slučaj je postao zanimljiv USKOK-u, koji je preuzeo dokumentaciju o gradnji. 

"Kako je predmet pod istragom, trebalo bi pričekati i vidjeti da li će se nešto po tom pitanju odvijati. Ja pretpostavljam da će se od sutra na me krenuti svom mogućom artiljerijom koju mogu smontirati", kazala je Paladino.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paladino je nedavno otkrila i kako su, zaobilazeći proceduru, postavljene nadstrešnice za terasu na Cvjetnom trgu. Novu potencijalnu aferu gradonačelnik jučer nije želio komentirati.

"Ne bi danas o tome. Pitajte me u srijedu šta god hoćete", poručio je jučer Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anka Mrak Taritaš tvrdi - u poglavarstvu se ne sluša struku.

"Ono što nedostaje gradu Zagrebu i na što se upozorava dugi niz vremena, a to je sustavno prostorno planiranje - ne kroz dogovor s jednim čovjekom nego o tome treba odlučivati struka i javnost mora znati što se dešava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Bernardić misli kako Grad treba biti partner i građanima i investitorima.

"Ali na način da investitori imaju razloga za investirat i da te investicije podižu, a ne smanjuju kvalitetu života", dodaje Davor Bernardić (SDP), predsjednik SDP-a grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Urbanist Zlatko Uzelac tvrdi kako se ovim pitanjem moraju baviti isključivo urbanisti jer problem nije samo u visini nebodera.

"Ne treba više nagurivati veliku stambenu izgradnju - iz vrlo jednostavnog razloga - što tamo križanje Maksimirske i Svetica, odnosno Bukovačke, naprosto to više ne može podnijeti. Takav promet koji je već tamo prevelik i nema alternative".

No o tome će se očito odlučivati kada do tog problema već dođe. Jer za razliku od nadstrešnica, neboderi se ne mogu samo spakirati i preseliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo