Građevinari traže 50 mil. kn za propali Pelješki most

17.10.2011.
17:04
VOYO logo

Građevinske kompanije su nakon potpisivanja ugovora o gradnji Pelješkog mosta s Hrvatskim cestama počele obavljati pripremne radove na mjestu gradnje mosta, izgradivši betonare i ostalu prateću infrastrukturu, kao i naselje za radnike. Sada su spremni sudski zatražiti od Hrvatskih cesta da im se sve to plati, jer radovi zbog nedostatnog financiranja još nisu zapravo ni počeli.

Riječ je o mostu za koji je početak radova prvi put 2005. godine otvorio bivši premijer Ivo Sanader, a kasnije se prometnuo u jedan od glavnih izbornih obećanja HDZ-a, usprkos skepsi struke i enormno visokoj cijeni. Hrvatske ceste su od planiranih 320 milijuna eura, koliko stoji most, osigurale samo 420 milijuna kuna u četiri godine, pa je od početka bilo poznato da za projekt jednostavno nema novca. To, međutim, nikoga nije spriječilo da se javi na natječaj za njegovu gradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Riječ je o dogovoru koji će građani skupo platiti'

Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, smatra da cijela priča ima elemente izvlačenja novca od samih građana i da je riječ o dogovornom sporu kako bi se zadovoljile sve strane.

''Sada se svi pokušavaju naplatiti iako su imali informacije o manjkavostima samog projekta. Smatram da je riječ o dogovoru koji će skupo platiti samo građani ove države. Riječ je o staroj sprezi ovog konzorcija, da ga ne nazovem kartelom, s vladajućima, a sve to mi plaćamo'', rekao je Stanić za Business.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladajući ne odustaju unatoč svemu

Iako su iz HDZ-a neko vrijeme govorili da Pelješki most zbog strogih schengenskih pravila zahtijeva Europska unija, jer bi se na taj način doslovno premostio prostor Bosne i Hercegovine na putu u smjeru sjever - jug, iz iste te Unije demantirali su na najteži mogući način jer je Europska investicijska banka odustala od financiranja gradnje uz obrazloženje da se ne uklapa u dugoročnu viziju EU.

Unatoč svemu, čini se da vladajući još uvijek ne misle odustati od ovoga projekta, koji državu previše košta i dok se u stvari ništa ni ne radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201104040595006 arti-201108230707006 arti-201109091023006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo