pretanki zidovi? /

Građevinari i država oko pretankih zidova na Baniji, a ljudi na rubu snaga: 'Prazne priče, samo obećanja'

Na prvi pogled izgledaju idilično, no ove zamjenske kuće za Banovinu, imaju grešku, tvrde to hrvatski građevinari

14.12.2021.
20:56
VOYO logo

Nakon što su prošli tjedan u Vladi predstavljena rješenja kuća za potresom razorenu Banovinu, uslijedile su kritike građevinara. Traže manje uvoza, a više domaćih proizvoda. Iz Središnjeg ureda za obnovu odgovaraju - sve je pogrešno shvaćeno.

Prema građevinarima, predviđeni zidovi su pretanki, tek 19 centimetara, što niti je hrvatski standard, niti protupotresni. No, kritika imaju još.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi znak da nešto ne štima su limeni krovovi, u Hrvatskoj nitko ne proizvodi pokrovne limove. Ali crijepove da, imamo ih dovoljno za Hrvatsku i za izvoz“, rekao je Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

Svoje kritike u detalje poslali su resornom ministarstvu. Pitaju se zašto su propisani proizvodi točno određenih proizvođača, zašto hidroizolacija samo oko kade, a ne cijele kupaonice. I u svemu vide neku poruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše toga bi se uvozilo da bi se obnavljalo. Ne znam da li bi neke druge zemlje ovako postupile
pored domaće proizvodnje, a naša industrija građevinskog materijala je vrlo razvijena“, poručuje Zorić.

Image
Zastarjele informacije /

Zidovi tipskih kuća za Baniju su pretanki: Trebali bi biti debeli barem 20 cm. 'To je okvirni dokument'

Image
Zastarjele informacije /

Zidovi tipskih kuća za Baniju su pretanki: Trebali bi biti debeli barem 20 cm. 'To je okvirni dokument'

Iz Središnjega državnog ureda za obnovu kažu, 19 centimetara debeli zidovi su dezinformacija. Pravdaju se - riječ je samo o okvirnoj knjizi standarda, i kuće su protupotresno sigurne.

"Sa svim propisima od ugroza, vjetra do potresa. Mi smo maksimalno štitili hrvatskog graditelja, ali sukladno EU, moramo i to zadovoljiti, i 19 cm je krivo shvaćanje“, rekao je Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjega državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

One koje sve to najviše zanima, čekaju u kontejnerima. Katica Premor iz Petrinje kaže kako im ni u kontejneru nije lijepo jer ni tu zid nije predebeo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njena sugrađanka, Bara Stopar tvrdi kako su sve to prazne priče. "Neka nam daju novce da si sami napravimo", govori. Ljerka Povoljnjak zaključuje kako im ništa ne vjeruje jer samo obećavaju, a od obećanja ništa. 

Obnova se teško pokreće, a do svog će doma nadaju se sigurnog, bar do kraja sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo