Građani će biti prisiljeni na odricanja

17.7.2011.
17:16
VOYO logo

Nakon što je Kukuriku koalicija u sastavu SDP, HNS, IDS i HSU potpisala koalicijski sporazum, u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva urednika i voditelja Aleksandra Stankovića gostovao je šef HNS-a, Radimir Čačić, koji bi u vladi Kukuriku koalicije trebao zauzeti funkciju zamjenika premijera zaduženog za gospodarstvo. On je kao jedan od osnovnih problema u državi istaknuo nelikvidnost za koju krivi državu. Taj problem nije tako teško riješiti, tvrdi Čačić, koji kaže da će novoj vlasti trebati šest mjeseci da zaustavi porast nelikvidnosti, godinu dana da sreže nelikvidnost do 50 posto, a nakon dvije godine zemlja će moći normalno funkcionirati.

"Nelikvidnost je karcinom gospodarstva", kazao je i iznio podatak da je Jadranka Kosor imala 19 milijardi kuna na početku 2009, a da sada imamo 40 milijardi kuna unutrašnjeg duga. To je dovelo do toga da više od 70.000 ljudi rade, a ne primaju plaću, kazao je Čačić i dodao da predloženi zakon o kaznenoj odgovornosti za neisplatu plaća poslodavcima šalje poruku da otpuštaju odmah jer bi mogli završiti u zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uloga vlade i jest da kaže da se mora srezati neproduktivna javna potrošnja, dok realni sektor, proizvodnja roba i pružanje usluga mora rasti kako bi hrvatska produktivnost postala prosječna i iznadprosječna u odnosu na konkurente, kazao je.

Na pitanje hoće li građani biti prisiljeni na odricanja dođe li oporba na vlast, Čačić je odgovorio da hoće. Istaknuo je međutim da se plaće i mirovine neće smanjivati, ali će ostati na sadašnjoj razini. Seljaci će i dalje dobivati poticaje, ali će se njihova struktura promijeniti, kazao je Čačić. Dio seljaka, staračka domaćinstva, dobivat će socijalnu mirovinu, a proizvođači će dobivati poticaje ovisno o tome što proizvode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smatramo da je politika mjerljiva kategorija", kazao je Čačić na pitanje je li spreman dati garancije da će neke ciljeve ostvariti i nakon toga otići ako ih ne ostvari. Podsjetio je da je, kako je rekao, on jedini političar koji je obećao da će u tri godine izgraditi autocestu do Splita po točno određenoj cijeni, te da je to i ispunio.

Među tim ciljevima je najavio zaustavljanje pada BDP-a, te pada broja radnih mjesta. Nije važan broj nezaposlenih, nego broj zaposlenih građana, kazao je predsjednik HNS-a. "Stvorit ćemo nova radna mjesta - u dvije godine moramo otvoriti stotinjak tisuća radnih mjesta, a u naredne dvije, još stotinu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201107150363006 arti-201107160311006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo