potpisao ga HUP / Graditeljstvo dobilo novi kolektivni ugovor, bruto plaće od jeseni rastu i za 15%

Image
Foto: Emica Elvedji/Pixsell(Ilustracija

Utvrđen je i dodatak za rad nedjeljom od 50 posto, a za svake tri godine radnog staža, dobiva se dan godišnjeg odmora više, ukupno trajanje od 5 tjedana produženo za dva dana. Utvrđeni su i regres od 300 eura te božićnica od 100 eura, a povećani su minimalni iznosi naknada materijalnih troškova, dnevnice za rad na terenu, odvojeni život, troškovi putovanja na posao i s posla...

20.7.2023.
15:43
Emica Elvedji/Pixsell(Ilustracija
VOYO logo

Pregovarački timovi Sindikata graditeljstva Hrvatske i HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva, okončali su kolektivne pregovore i u Križevcima u četvrtak potpisali izmjene Kolektivnog ugovora za graditeljstvo kojim se od 1. rujna povećava bruto osnovne plaće između 5 i 15 posto.

 Ugovor su potpisali pregovarački timovi Sindikata na čelu s Jasenkom Vukšić, i HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva, na čelu s predsjednikom Mirkom Habijancem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 U odnosu na postojeći kolektivni ugovor, šestim izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo ugovorena su povećanja bruto osnovne  plaće koje, ovisno o grupi poslova, od 1. rujna  za prvih deset grupa poslova rastu između 5 i 15 posto, a dodatno se od 1. ožujka 2024. na osnovnu plaću svake grupe poslova, važeću od 1. rujna 2023., dodaje iznos od po 40 eura, priopćeno je iz  Sindikata. 

Image
JEDNI NA JADRAN, DRUGI NA DRAVU /

Polovica Hrvata ne može si priuštiti ni tjedan dana godišnjeg odmora. Kako do Jadrana planiraju iz Slavonije, gdje su plaće najmanje

Image
JEDNI NA JADRAN, DRUGI NA DRAVU /

Polovica Hrvata ne može si priuštiti ni tjedan dana godišnjeg odmora. Kako do Jadrana planiraju iz Slavonije, gdje su plaće najmanje

Plaće direktora nisu mijenjane, a u usporedbi s važećom tarifom, ukupno ugovoreni rast osnovnih plaća u ovoj i idućoj godini se kreće od 7 do 21 posto, pri čemu su veći postoci povećanja ugovoreni za građevinske radnike I. do IV.  grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Utvrđen je dodatak za rad nedjeljom od 50 posto, godišnji odmor - za svake tri godine radnog staža -  jedan dan, ukupno trajanje od 5 tjedana produženo za dva dana. Utvrđene prigodne nagrade  - regres 300 eura i božićnica 100 eura, a povećani su minimalni iznosi naknada materijalnih troškova, dnevnice za rad na terenu, odvojeni život, troškovi putovanja na posao i s posla – za korištenje osobnog vozila, prehrane, nagrade učenicima na praksi, solidarne potpore za dugotrajno bolovanje te otpremnina za umirovljenje.

Osim novčanih povećanja, ugovorena je i ovlast SGH za praćenje primjene KUG-a i pravo na traženje podataka vezanih za osnovne plaće od svih poslodavaca na koje se KUG primjenjuje te pravo radnika na pisano informiranje o sklapanju kolektivnog ugovora sukladno zakonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjena KUG-a obavezna je i za agencijske radnike kad su ustupljeni poslodavcima u građevinarstvu.

 Treći je to put u ovim kriznim vremenima, od početka pandemije i ratnih operacija u Ukrajini te rasta cijena građevinskih materijala, da, u cilju održivog razvoja domaćeg građevinskog sektora i zadržavanja radnika, građevinari podižu plaće i druga materijalna prava radnika, navodi se, među ostalim, u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Sindikati došli na sastanak s ministrom: Traže povećanje plaće od 400 eura. Ministarstvo će izaći s memorandumom?

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo