500 kuna / Grad 'prijatelja životinja' kažnjava ostavljanje posuda s vodom napuštenim mačkama

Image
Foto: Thinkstock

'Ljeto je jako opasno za napuštene životinje jer nedostatak pitke vode može dovesti do uginuća'

9.8.2018.
17:50
Thinkstock
VOYO logo

Zbog velikih ljetnih vrućina sa svih se strana upozorava na dehidraciju i apelira da ljudi piju dovoljno vode. No, toplinski val jednako je štetan i za životinje, a u Osijeku građani vode rat oko pitanja treba li napuštenim mačkama ostavljati vodu u posudicama na ulici.

"Ljeto je jako opasno za napuštene životinje jer nedostatak pitke vode može dovesti do uginuća mnogih životinja. Zato je upravo pitka voda najvažnija. Dobili smo poveći broj pritužbi građana koji ostavljaju vodu mačkama, psima, pticama... Grad 'prijatelja životinja' ne dopušta da se napuštene životinje nahrane, ali se u Odluci o komunalnom redu Grada Osijeka ne spominju posude za vodu, pa im bar vodu ostavite", poručuju iz Udruge devet života koja skrbi za napuštene mačke grada Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Volonteri iz udruge kažu da se susjed žalio komunalnom redaru zbog zdjelice vode koja je ostavljena na osječkim ulicama. Žena koja ju je ostavila dobila je upozorenje, a kazna za to iznosi 500 kuna. Kako javlja Glas Slavonije, Osječanka je bila šokirana prijetećom kaznom, a kako doznaju iz Grada Osijeka prijavu bi mogla dobiti ako i dalje nastavi pomagati mačkama ostavljajući im vodu na javnim površinama.

"Nemaju što mačke raditi bez nadzora. Postoji odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim psima i mačkama. Sve životinje moraju imati vlasnika, a one koje nemaju, posebice psi, tu je Udruga Pobjede koja s Gradom ima sklopljen ugovor o prikupljanju pasa lutalica i odvođenju u azil. Odlukom o komunalnom redu propisano je da je zabranjeno ostavljati posude za hranu i hranjenje životinja na javnom mjestu. Isto tako, ne smiju se na ulici ostavljati ni posude za vodu", zaključio je Ivica Šiškić, voditelj Odjela komunalnog redarstva Grada Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da je problem u tome što nitko ne ukloni posude u kojima je ostavljena hrana za napuštene životinje pa se u njima stvara smeće zbog kojeg dobivaju pozive građana.

"Do sada nismo kažnjavali građane zbog ostavljanja vode životinjama, ali kada naiđe na takvo nešto komunalni redar prvo treba utvrditi tko posude ostavlja. Potom prvo izdaje upozorenje, a ako se to i dalje bude ponavljalo, tek tada slijedi kazna", objašnjava Šiškić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani navode da je još jedan od problema što posude s vodom mame komarce koji se u njima legu.

U Zakonu o zaštiti životinja, koji je stupio na snagu krajem prošle godine,  jasno piše kako životinje moraju imati pristup dovoljnim količinama vode za piće te odgovarajuće kakvoće u skladu s njihovim potrebama, to se odnosi na životinje koje nisu na ulici, odnosno imaju skrbnike, piše Glas Slavonije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo