GOSPODARSKI KONGRES /

Grabar Kitarović stigla u Berlin: Hoće li s predsjednikom EK-a razgovarati o Marakeškoj deklaraciji?

Merkel večeras organizira večeru na koju dolazi i hrvatska predsjednica

13.11.2018.
19:31
VOYO logo

Angela Merkel upravo je svojim djelovanjem u Europskoj uniji zaslužila titulu najmoćnije političarke u Europi, ali i u svijetu. Do kraja mandata još će se vidjeti sa svojim europskim kolegama, no svi su oni svjesni da je njezin današnji govor oproštaj u kojem je dala svoju viziju budućnosti Europe i pomalo iznenadila podrškom formiranju europske vojske. 

"Vremena u kojima smo se mogli osloniti na druge su prošla. To ne znači ništa drugo nego da bismo mi Europljani trebali jače uzeti sudbinu u svoje ruke ako želimo preživjeti kao zajednica", kazala je Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je gromoglasan pljesak bio znak odobravanja većine, bilo je i onih koji se nisu libili iskazati negodovanje. No njemačkoj kancelarki nitko nije mogao upropastiti oproštaj. 

"Pogledajte samo, pa ja se tome veselim. Ja se ne dam iživcirati, pa i ja dolazim iz jednog parlamenta", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merkel je ipak priznala da je bolno svjesna kako ne misle svi jednako o pitanju migracije i pritom upozorila sve one koji žele napraviti razdor - da nacionalizam i egoizam nikada više neće zavladati Europom. 

"Povijest će vam dati za pravo. To ne misle svi u ovom domu, ali bili ste u pravu kad niste zatvorili granice", kazao je Jean Claude Juncker, predsjednik Europske komisije.

Osmijeh na licu Angele Merkel nakon ovih riječi dovoljno je govorio koliko joj je bilo bitno da je netko pohvali zbog nečega što je, naposlijetku, dovelo do početka njezina kraja. 

Na večeru dolazi i hrvatska predsjednica

A Angela Merkel večeras se vraća u Berlin. Sutra će sudjelovati na Gospodarskom kongresa u organizaciji Sueddeutsche Zeitunga, a za 400-ak predstavnika gospodarskog i političkog života iz Njemačke, Europe i svijeta večeras organizira večeru na koju dolazi i hrvatska predsjednica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Damira Gregoret

U Berlinu sve prati RTL-ova reporterka Damira Gregoret.

"Predsjednica je stigla u Berlin, uskoro bi trebala doći u njemački Povijesni muzej gdje se održava večera. Jedan dio te večere bit će otvoren i za medije, tamo će Merkel isto održati govor. Kongres se održava 11. godinu, počeo je još jučer, a sutra je vrhunac. Završava govorom hrvatske predsjednice, a naglasak će staviti na gospodarstvo, odnose Hrvatske i Njemačke, tu je i nezaobilazan turizam, a pričat će i o poslovnoj klimi Hrvatskoj s ciljem da privuče nove investicije. Ovdje će stići i Jean Claude Juncker, a s obzirom na žestoku reakciju prema državama koje su odbile marakešku deklaraciju, moguće je da  na marginama ovog skupa s predsjednicom razgovara i o tome."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Damira Gregoret
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo