slovenska blokada /

Pahor: 'Pozivam hrvatske prijatelje da poštuju odluku o granici'; Predsjednica: 'Spremni smo za Schengen'

Image
Foto: Nikolina Radić

U Šibeniku se održao trilateralni sastanak predsjednika Hrvatske, Austrije i Slovenije

4.9.2019.
11:40
Nikolina Radić
VOYO logo

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, slovenski šef države Borut Pahor i austrijski Alexander Van der Bellen u srijedu su stigli u Šibenik gdje se održao šesti trilateralni susret čelnika triju država. 

Nakon sastanka Grabar-Kitrović je izvijestila da su razgovarali o Schengenu, klimatskim promjenama te problemu zagrijavanja mora koji je očit i u slučaju Jadranskog mora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Sunčani dan na tvrđavi: Za šetnju Šibenikom predsjednica je izabrala 'kulerske' hlače

Image

Sunčani dan na tvrđavi: Za šetnju Šibenikom predsjednica je izabrala 'kulerske' hlače

Slovenski predsjednik Borut Pahor rekao je da ne želi prejudicirati odluke slovenske vlade o proširenju Schengena.

"Mislim da bi bilo lakše kad bi Hrvatska poštovala odluku Arbitražnog suda o granici. Pozivam hrvatske prijatelje da razmisle o tome, to bi olakšalo potporu Hrvatskoj da uđe u Schengen", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što Europska komisija utvrdi da je Hrvatska ispunila sve kriterije za šengenski prostor, njezin ulazak u Schengen moraju pojedinačno prihvatiti sve članice Europske unije. 

"Mislim da dijalozi poput ovog mogu doprinijeti rješenju tog pitanja. Znate da sam tom dijalogu ne samo vrlo sklon, nego je on i postojao prije deset godina", dodao je Pahor govoreći o suradnji koju je u to vrijeme, kao slovenski premijer, vodio s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor

"Tada su okolnosti bile zahtjevne, čak su i ljudi bili posvađani s obje strane granice. Danas je lakše i doista možemo pronaći rješenje", poručio je Pahor i zaključio kako ne vidi alternativu dijalogu. 

Grabar-Kitarović mu je odmah odgovorila rekavši da je Hrvatska spremna za Schengen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je pokazao i nadzor tehničkih uvjeta", ustvrdila je. 

"Vjerujem u potporu svih država članica kad se bude donosila odluka o pristupanju šengenskom prostoru jer je to u interesu sviju. To bi osnažilo hrvatsko čuvanje vanjske granice. Uvijek ponavljam da su Hrvatska i Slovenija dvije prijateljske države, da možemo nadići ta otvorena pitanja", naglasila je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi susret predsjednika Hrvatske, Austrije i Slovenije održan je u ožujku 2014. u Beču, kada su Borut Pahor i Heinz Fischer razgovarali s tadašnjim hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem

Grabar-Kitarović, Pahor i Van der Bellen su se prvotno trebali sastati u svibnju, no taj je skup otkazan zbog pada austrijske koalicijske vlade, nakon korupcijskog skandala čelnika krajnje desne Slobodarske stranke Heinz-Christiana Strachea. Uslijedili su godišnji sastanci u Logarskoj dolini, Varaždinu, Salzburgu i Goriškim brdima, a za ovogodišnji susret odabran je Šibenik. 

Troje predsjednika u srijedu je stiglo na tvrđavu Barone, izgrađenu u 17. stoljeću na brdu visokom 90 metara koje je služilo za obranu od Osmanskog Carstva.

Grabar-Kitarović, Pahor i van der Bellen će susret završiti posjetom Etnolandu Dalmati u Pakovom Selu gdje će obići etnografsku zbirku i muzej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo