PREDSJEDNICA: / 'Nova Vlada i Sabor trebali bi održavati redovite koordinacije sa mnom'

Image
14.10.2016.
13:10
VOYO logo

Hrvatska predsjednica završila je u petak dvodnevni posjet Bruxellesu sastankom s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom. Novinarima je kazala da je s njime razgovarala o sastanku Europskog vijeća koje se sljedeći tjedan održava u Bruxellesu, suradnji EU-a i Turske te o stanju u hrvatskom susjedstvu.

Dvodnevni posjet Bruxellesu

Rezimirajući svoj dvodnevni posjet Bruxellesu tijekom kojeg se susrela sa čelnicima europskih institucija - predsjednicima Komisije, Parlamenta i Europskog vijeća, Jeanom-Claudeom Junckerom, Martinom Schulzom i Donaldom Tuskom, predsjednica je rekla da se njezini sugovornici slažu s njezinim opservacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posebno se to odnosi na potrebu da se više usredotočimo na razvoj stanja na jugoistoku Europe i u pojedinim državama, da se perspektiva članstva nastavi i da se istodobno jasno naglašava potreba za daljnjim reformama i potreba za uređenjem, ne samo odnosa unutar država nego i među susjednim državama", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

"Ako ocjenjujemo stanje na jugoistoku Europe u ovom trenutku, ono je, nažalost, gore nego što je bilo prije godinu i pol ili dvije. Tome su pridonijeli neki objektivni razlozi za koje možda nismo bili dovoljno spremni , ali sad imamo priliku ne samo kroz Europsko vijeće sljedeći tjedan, nego kroz doista čvršći dijalog razgovarati o načinima kako međusobnom suradnjom možemo zaštititi sve naše države od bilo kakvih potencijalnih prijetnji i kako ćemo pitanja koja su ostala otvorena rješavati paralelno uz proces pristupanja EU-u ili NATO-u", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOVAČ OTKRIO HOĆE LI OSTATI U VLADI: /

'Radio sam savjesno, radio sam odgovorno...'

Image
KOVAČ OTKRIO HOĆE LI OSTATI U VLADI: /

'Radio sam savjesno, radio sam odgovorno...'

Hrvatska vanjska politika mogla je biti bolja

Zamoljena za ocjenu vanjske politike koju je vodila odlazeća hrvatska vlada, predsjednica je, uz ogradu da je riječ o prekratkom vremenu za neku općenitu ocjenu, rekla da se uz dobre korake koji su napravljeni, moglo učiniti više.

"Mislim da je prekratko bilo vrijeme da bi se dala nekakva općenita ocjena. Bilo je tu dobrih koraka, dobrih poteza zaštite nacionalnih interesa, ali mislim da smo mogli surađivati malo bolje, djelovati malo više koordinirano", rekla je predsjednica i kazala kako se nada "da ćemo s novom Vladom i sa Saborom imati češće redovite službene koordinacije na kojima ćemo, ne samo razmjenjivati svoje tzv. talking points, nego na kojima ćemo doista strateški promišljati koji su to hrvatski interesi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što vidite, Ministarstvo vanjskih poslova nije mnogo učinilo po pitanju nove strategije nacionalne sigurnosti koja će biti iznimno važna i zato je važno da svi mi koji smo u vrhu vlasti i svi koji predstavljamo Hrvatsku u međunarodnim tijelima imamo i koordinirane stavove, da nam se ne dogodi da negdje govorimo na drukčiji način što bi se moglo inteprertirati kao kontradiktorni stavovi", zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo