TRAJE KAOS NA JAKUŠEVCU / Kamioni su opet na deponiju, smeće odlažu na plohu koja se prva odronila: 'Nema apsolutne sigurnosti...'

'Svakako da je strah među radnicima. Mi u 'Novom sindikatu' nismo dobili nikakvu potvrdu - niti od poslodavca ni od Grada da je baš ta ploha sigurna'

5.12.2023.
19:46
VOYO logo

Dan nakon incidenta na najvećem hrvatskom odlagalištu otpada još se ne zna što je uzrok odrona u kojem je jedan radnik teže ozlijeđen. Nitko ne želi preuzeti odgovornost, a kamioni su ponovno na Jakuševcu. Smeće se odlaže na dio koji se odronio prije manje od mjesec dana, piše Danas.hr.

Iako je gotovo cijelo odlagalište zatvoreno, kamioni otpad odlažu na jednu plohu. Uprava uvjerava da su radnici sigurni, no oni baš nisu uvjereni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakako da je strah među radnicima. Mi u 'Novom sindikatu' nismo dobili nikakvu potvrdu - niti od poslodavca ni od Grada da je baš ta ploha sigurna", izjavio je glavni sindikalni povjerenik Novog sindikata u "Čistoći" Pavao Barbarić.

'Tko god da je zakazao, odgovarat će'

"Nekakve apsolutne sigurnosti kao u bilo čemu nema. Sad može doći do potresa. To je situacija s kojom mi jednostavno živimo, ali sukladno preporukama Inspektorata – ta ploha je sigurna", pojasnio je pak voditelj podružnice Čistoća Zagrebačkog Holdinga Davor Vić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni policija ni Inspektorat ni sudski vještak danas ne žele nagađati o uzrocima nesreće, istraga još traje. Prema ugovoru, posao "utabavanja" otpada na Jakuševcu još od "Bandićevih vremena" rade 4 privatne tvrtke po planu "Čistoće" koja otpad dovozi. Tko god da je zakazao, odgovarat će, kaže gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

"Radnik je stradao, teško je ozlijeđen i tu nema kompromisa što se tiče utvrđivanja kako je do toga došlo", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
URUŠILO SE ODLAGALIŠTE SMEĆA /

Zagrebački HDZ i Domovinski pokret optužuju gradsku vlast: 'Jakuševec je stalni rizik za Zagrepčane'

Image
URUŠILO SE ODLAGALIŠTE SMEĆA /

Zagrebački HDZ i Domovinski pokret optužuju gradsku vlast: 'Jakuševec je stalni rizik za Zagrepčane'

Iako u gradu demantiraju da su na Jakuševcu ilegalno odlagali biootpad, dio radnika, ali i aktivisti – upravo to navode kao jedan od mogućih razloga urušavanja deponija.

"Prije tri tjedna imali smo odron deponija Jakuševec, upozoravalo se, govorilo se da se to može ponoviti, da se mora vidjeti koji je razlog iako je savršeno jasno da je nezakonito postupanje i odlaganje otpada na deponiju uzrok tome", rekao je Josip Pavlović iz "Ekologije grada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Odron dijela odlagališta otpada Jakuševec

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo