potpuno drugačija inauguracija / Govor o kojem će se pričati: Milanović je izgovorio dvije riječi koje hrvatski političari ignoriraju

Govor od osam i pol minuta za Direkt su analizirali znanstvenici, suci, komunikolozi i novinari

19.2.2020.
7:10
VOYO logo

Znanstvenici, klimatolozi, prognostičari, kemičari, svi su jučer negdje oko 12:15 trljali oči, štipali sami sebe i u nevjerici pojačavali ton na televizoru - jer netko je na Pantovčaku valjda prvi put spomenuo klimatske promjene.

Govorio je novi predsjednik i o patriotizmu koji se razlikuje od nacionalizma, govorio je o obrazovanju, citirao je izraelskog filozofa Yuvala Noaha Hararija, hrvatskog pjesnika Tina Ujevića i beogradski bend Ekatarinu Veliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U govoru koji je trajao tek osam i pol minuta, Zoran Milanović izgovorio je dvije riječi koje hrvatski političari uglavnom ignoriraju.  

"Većina birača ili većina narodnih zastupnika može, primjerice, izglasati odluku da ne postoji problem klimatskih promjena ili da to uopće nije problem, ali to neće promijeniti istinu da taj problem – postoji. Jedno je istina, a drugo je legitimna politička volja da se s tom istinom učini nešto ili da se ne učini ništa. Istina nije pitanje slobodne interpretacije i nije pitanje želje naroda", kazao je Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozdravljamo uvodni dio govora jer je to polako naznaka da se javlja interes u javnom diskursu, jer to je to tema Europske unije i za vrijeme izbora i kad se donosi proračun ili kad se raspravlja o viziji Europske Unije. Iskoristio je taj motiv na zanimljiv način. Jedno je imati mišljenje, a drugo je formirati znanje koje moramo znati prepoznati danas, sutra i u vremenima koja slijede", govori nam znanstvenik Vedran Kojić

"Pogodio u sridu"

"Čini mi se da postoji samo jedan pravi put: puna i aktivna podrška vlasti akademskoj i znanstvenoj neovisnosti te neovisnosti sudstva i medija. To je najčvršća brana tiraniji. Tiraniji svake vrste", naglasio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je da je predsjednik dao osvrt na sudstvo, na znanost, na školstvo. Mislim da je pogodio u sridu kako bi se reklo. On je ako pratimo unazad imao drugačiji izričaj, nadam se da je prevladao to i da je shvatio da je griješio kad se 2015. miješao u nadležnost sudova što nije u nadležnosti predsjednika Vlade", rekao nam je predsjednik zagrebačkog Županijskog suda .

Image

Zoran Milanović položio prisegu za predsjednika: 'Tako mi Bog pomogao!'

Image

Zoran Milanović položio prisegu za predsjednika: 'Tako mi Bog pomogao!'

A prije pet godina na Markovu trgu, Zoran Milanović je u ulozi premijera u prvome redu slušao Kolindu Grabar Kitarović u njezinom emotivnom i zanesenom govoru.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govor Kolinde Grabar-Kitarović svi pamtimo kao emotivan, svi se sjećamo tog kadra suze u oku. Međutim danas smo isto vidjeli emociju kod Milanovića, ali kako su različiti stilom tako mi se čini i da različito pokazuju emociju. Govor je zaista važan jer nam je putokaz što očekivati od predsjednika u idućih pet godina", kazala je politička reporterka RTL-a .

"Prvo braćanje novog predsjednika je bilo kao i cijela inauguracija, progresivno moderno, a s druge strane izvedbeno skromno. Možemo pohvaliti kratku i jezgrovitu formu govora koja odgovara vremena kojem živimo i način na koji komuniciramo. Ali isto si je malo i otežao posao jer kad imate tako jezgrovit govor onda morate biti iznimno određeni u porukama jer inače možete ostati nedorečeni i nejasni javnosti", ističe komunikacijska stručnjakinja . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nedorečen, govoreći o vanjskoj politici ipak se moglo zaključiti da želi poboljšati odnose sa susjedima.

"Fokusirat ću se, također, na one točke na kojima se mogu graditi suradnja i prosperitet. Nema dvojbe da takvih točaka ima neusporedivo više od onih koje nas udaljavaju i od susjeda i od svijeta, čak i kada su posrijedi države s kojima imamo najviše neriješenih pitanja", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Držao se papira

Iako je obećao govoriti iz glave, na kraju se ipak držao papira. 

"Zbog možda važnosti trenutka i čitanja izostala je njegova ekspresivna izvedba. Umrtvljena gestikulacija, nema interakcije s publikom. Atipičan Milanović u svakom smislu, nije iznio taj govor i tu jakost i uvjerljivost koju on zasigurno ima kao govornik jer je jedan od naših najboljih govornika trenutno", ističe Šimunović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda je izvedba izostala, ali je zato u sadržaju citirao izraelskog povjesničara i filozofa Hararija, u duhu patriotizma Tina Ujevića, da bi govor završio u rokerskom duhu, stihovima beogradskog benda Ekatarine Velike. 

"Ovo je kuća za nas. Za sve nas. Za one koji smo tu, za generacije koje dolaze, za one koji će se vratiti svojoj kući."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo