GOTOVO 700 HRVATA KOJI RADE U SLOVENIJI SADA DOMA SJEDI I ČEKA: / Na snazi je zabrana rada za dnevne migrante

Image
Foto: Profimedia

U općoj bolnici Brežice, u općini koja spada u regiju Posavje, koja je za sada koronavirusu bila manje izložena,

24.3.2020.
11:09
Profimedia
VOYO logo

U jugoistočnoj Sloveniji, koja je među ugroženijima epidemijom koronavirusa u susjednoj državi, zaposleno je skoro 700 hrvatskih državljana koji tamo rade kao dnevni migranti, a sada su na jednoj vrsti čekanja kod kuće dok se stanje s epidemijom ne smiri.

Prema podacima regionalne gospodarske komore iz Novoga Mesta, na područje pokrajina Dolenjska i Bela Krajina do nedavno se svaki dan na posao preko granice vozilo i vraćalo natrag u mjesto prebivanja u Hrvatskoj oko 650 hrvatskih državljana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz problem jer su zatvoreni svi malogranični prijelazi, njima je odlazak na posao onemogućen i na snazi je zabrana rada za dnevne migrante na tom području, gdje je trenutačno zabilježeno preko 60 slučajeva infekcije koronavirusom, a nekima je određena i karantena. Najviše zaposlenih Hrvata dnevnih migranata radi u pograničnoj Metliki (292), zatim u Črnomelju (140) i Novom Mestu (174), ali i u drugim mjestima.

Najviše problema u Metliki

Kako prenose slovenski mediji, poduzeća u kojima nije došlo do privremenog prekida proizvodnja sada odsutnost hrvatskih zaposlenika pokušavaju riješiti organizacijskim mjerama i osigurati siguran radni proces kako bi se ispunili zahtjevi i narudžbe kupaca. Veći problem s ispadom rada dnevnih migranata ima u Metliki više manjih poduzeća i onih srednje veličine jer se radi o specifičnim poslovima i pozivima koji su i inače deficitarni, pa ih je teško na brzinu kadrovski nadomjestiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U općoj bolnici u Novom Mestu kažu da su tamo zaposlena samo dva stručna radnika iz Hrvatske, rentgenolog koji sada posao nastavlja radom kod kuće, te kardiologinja čiji izostanak u sadašnjoj epidemiološkoj situaciji mogu izdržati.

U slovenskoj bolnici radi šest hrvatskih liječnika

U općoj bolnici Brežice, u općini koja spada u regiju Posavje, koja je za sada koronavirusu bila manje izložena, kažu da kod njih radi šest hrvatskih liječnika koji se svaki dan voze na posao iz Hrvatske i da ih do sada nitko nije obavijestio da ne bi mogli i dalje dolaziti na posao. Ako bi do takve situacije došlo, spremni su na rješenje po kojemu bi ih, u dogovoru s općinskim vlastima smjestili u samoj bolnici ili u apartmanima kojima raspolaže općina, kazala je ravnateljica te bolnice Anica Hribar, prenose mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo