USUSRET OSCARU / Gost RTL Direkta Nenad Korkut o nominacijama: Ove godine bila je potpuna ludnica, do jučer nismo znali koga će nominirati

Image
Foto: RTL

Rekao je i da je najneugodnije iznenađenje to što Denis Villeneuve nije nominiran za najboljeg režisera za film Dune , ali je zadovoljan što među nominiranima nije i Lady GaGa

9.2.2022.
23:43
RTL
VOYO logo

Rijetko tko u Hrvatskoj zna više o filmovima, modi i Oscarima od Nenada Korkuta, modni kritičar i filmofil koji je kao gost RTL Direkta komentirao ovogodišnje nominacije za Oscara.  

Jesu li ove godine korektno izabrali nominirane?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo da ispravim, reklo se da je jedna LGBT glumica u konkurenciji – dvije su. Tu je i Ariana DeBose, koja je veliki favorit za epizodnu žensku ulogu i ona bi doista i mogla dobiti Oscara. Pa ćemo vidjeti hoće li doista biti i prvi govor u tom smislu kao što je bilo i prvi govor kad je Afroamerikanka dobila Oscara ili prvi govor od bilo koje manjine. 

Jesu li nominacije dobre ili ima razočaranja, propusta?
Jako sam zadovoljan ovogodišnjim nominacijama. Mi Oscar freakovi pratimo to od Venecije i Toronta, tada počinje šušur tko bi mogao biti nominiran i prve prognoze. Ove godine bila je potpuna ludnica, toliko se mijenjala prognoze, od ceha i kritičara, potpuno su drugi filmovi isplivavali i do jučer se nije znalo tko će biti nominiran. Ovih deset filmova čisto je pristojan izbor i dobar presjek koji nam pokazuje da je kinematografija vrlo vitalan unatoč lockdownu. Da, imamo jako dobre filmove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše nominacija ima "Power of the dog", ali povijest je pokazala da nominacije ništa ne znače?

Ovog puta može biti signifikantno i ja navijam za taj film. Većinom filmovi s najviše nominacija ne pobjeđuju jer su to tehnički filmovi, iz nekakvih era. Sad se potrefilo da je taj film najozbiljniji kandidat i vrlo jedna ozbiljna art drama, izuzetno napeta poput trilera. Neki su rekli da su ga čak malo previše izdominirali. Oni sami se za neke nominacije nisu ni nadali. Može se desiti da treću godinu za redom pobijedi moj favorit što je nevjerojatno jer uvijek navijam za luzere. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče iznenađenja, najneugodnije je Denisa Villeneuvea koji nije nominiran za najboljeg režisera iako je njegov film "Dune" nominiran u deset kategorija što je nevjerojatno jer taj film je maestralno režiran i nitko nije očekivao da će ispasti međi tih pet. 

Je li filmu "Don't look up" mjesto među najboljim filmovima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da je jer je to interesantna politička satira koja je polarizirala društvo, a Oscar voli kontroverze pa je i "Nightmare Alley" vizualno vrlo impresivan.  
Naravno, producenti su birali, recimo "Being the Ricardos" i "Tick, Tick... Boom". To su bili producenti koji su u svom fahu, svom cehu bili među 10 najboljih, oni tu nisu. Kad je Oscar bio samo pet najboljih filmova govorilo se da se to mora proširiti i da ih je malo. Sad ih je 10 pa ih je još uvijek premalo. Pa uz ove koji su ovdje, možda su čak mogli i neki drugi piti. 

Image

Misliš li da će "Drive my Car" biti iznenađenje kao "Parazit"? Jako je hvaljen japanski film? Da će japanski redatelj dobiti Oscara? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo je ugodno iznenađenje da je nominiran osim za najbolji internacionalnih film i za najbolji film što se događa tu i tamo, još od Bergmana na ovamo, ali i za režiju i scenarij, vrlo respektabilne nominacije. "Parazit" je jedini strani film koji je pobijedio u povijesti. Mislim da se "Power of the dog akademiji" jako sviđa, vidi se po broju nominacija koje ni sami nisu očekivali. Teško da će ih se pobijediti, ali iznenađenja su moguća. 

Jako zanimljiva je utrka za najbolju glumicu,Nicole Kidman, Penelope Cruz, Jessica Chastain, Olivia Coleman, Kirsten Stewart...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će to divan crveni tepih, kao da sam ih ja birao... Jedno fali Blanchet, imala je dvije dobre sporedne uloge koji su u utrci za najbolje filmove i nije uspjela dobiti niti jednu. Glavna glumica tu se uvijek lome koplja jer je jedna od najatraktivnijih, to je ono što volimo u Oscaru i filmovima, tu su glumci. A od žena se najviše divimo i od njih najviše očekujemo, ove godine nevjerojatno bilo teško predvidjeti tko će ući. Jedino koja je prije nominacija bila sigurna da će biti nominirana je lady GaGa koja na kraju nije nominiran. Jako sam zadovoljan njenim izostankom. Njena ulog nije zaslužila niti primirisati ni uloga ni film niti govoriti da bi se razmatrali za Oscara, to je veliko razočarenje. 

Glavna muška uloga, Benedict Cumberbatch, Javier Bardem, Will Smith, Denzel Washington. Makar, Willa Smitha doživljavamo kao Princa iz Bel Aira, ali ovo mu je treća nominacija za ulogu tate Serene i Venus Williams...?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kladionice mu predviđaju Oscara, ali ako gledate King Richarda i ako gledate Benedict Cumberbatch ili Andrew Garfield u "Tick Tick... Boom", mislim da ih ne možete uspoređivati. To su puno bitnije, glumački glamuroznije uloge. Ali ponekad Oscara dobivaju Crowd Pleaseri, to je film koji se sviđa ljudima, Amerikancima je jako bitan jer se bavi temom mladih Afroamerikanki koje žive svoj san. 

On glumi tatu od Venus i Serene Williams... 
Po meni je problem filma jer su to živi ljudi i oni su dosta zašećerili tu biografiju i taj je film važniji Amerikancima nego nama. Tako da je meni ta uloga i uloga njegove supruge koja je isto nominirana korektna i ja mislim da im je mjesto među nominacijama. Međutim, od mene glas ne bi dobili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politička korektnost pojela je dosta nagrada zadnjih par godina, ali Američke academy Awards puno su bolje prošle od britanskih Academy Awards od prije neki dan, oni su imali žiri od 6 žena i muškaraca, morali su imati postotak svih rasa da se slučajno ne bi zeznulo po pitanju raznolikosti. 

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo