GOLI ŽIVOT: /

Hrvati trećinu prihoda troše na hranu, najviše na kruh i šećer

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Slavko Midžor

Trećinu troškova prosječnog hrvatskog kućanstva 'pojedu' prehrambene namirnice, a od njih najviše pekarski proizvodi i šećer.

11.12.2015.
6:49
PIXSELL / ilustracija, Slavko Midžor
VOYO logo

Podaci Državnog zavoda za statisiku kažu da je prošle godine svaki Hrvat u prosjeku pojeo 70 kilograma kruha i peciva te 11 kilograma šećera.

Za hranu i piće - 500 kuna tjedno

Kako prenosi RTL Televizija i pišu Vijesti.hr prosječno hrvatsku kućanstvo troši 500 kuna tjedno na hranu i piće. A od toga - dvostruko više na cigarete i alkohol nego na voće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statistički preračunato, lani je svaki čovjek u Hrvatskoj pojeo (ne u sirovom obliku, naravno) 20 kilograma brašna, 11 kilograma šećera i osam kilograma tjestenine. Podatak koji najviše zabrinjava, ali i razotkriva loše prehrambene navike očito uvjetovane niskim standardom upravo je onih 70 kilograma pojedenog kruha i peciva po osobi.

Najjeftinije meso i voće (ako se baš mora)

Što se voća tiče, najviše se - vjerojatno zbog cijene - jedu jabuke. Njih je svaki građanin Hrvatske lani u prosjeku pojeo 15 kilograma, dok je banana pojeo devet kilograma. S druge strane, oraha, badema i drugih zdravih orašastih plodova – niti dvije kile, pišu Vijesti.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trećina novca potrošenog na hranu odlazi na meso. Godišnje, svaki građanin pojede po 18 kilograma mesa peradi, 16 kilograma svinjetine te 15 kila salame, a janjetine niti cijeli kilogram.

Image
PREŽIVLJAVAJU S 900 KUNA: /

"Ima dana kada ne jedemo ništa"

Image
PREŽIVLJAVAJU S 900 KUNA: /

"Ima dana kada ne jedemo ništa"

Litra maslinovog ulja i dvije boce kečapa godišnje

Iako živi u mediteranskoj zemlji, prisječni građanin Hrvatske godišnje potroši tek litru maslinovog ulja naspram 11 litara svih ostalih vrsta ulja. Što se ribe tiče, nje pojedemo šest kilograma godišnje, odnosno 150 grama na tjedan. To je otprilike jedna konzerva sardina.

S druge strane, svatko u prosjeku pojede dvije velike boce majoneze i kečapa. I sve to zalije, godišnje, u prosjeku, sa 16 litara piva i devet litara vina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo