Presjek godine /

Godinu dana Plenkovića: političke 'rošade', najveća gospodarska afera, užarene strasti i vatrena stihija

Proteklih godinu dana u Hrvatskoj doista je bilo izuzetno uzbudljivih godinu dana, premda nam uzbuđenja nije nedostajalo ni godina prije. Ipak, jedan premijer s dvije vlade, to se čak i u Hrvatskoj rijetko može vidjeti.

18.10.2017.
22:20
VOYO logo

Ovog puta bez alkohola i bacanja po podu izbornog stožera proslavljena je pobjeda HDZ-a na prijevremenim izborima, a Andrej Plenković je od Tihomira Oreškovića preuzeo kormilo Hrvatske. Povjerenje mu je dao 91 zastupnik, a većinu je HDZ-u opet omogućio Most.

Idila s Mostom trajala je ni 6 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molim tajnicu Vlade da pripremi razrješenje tri mostova Ministra.", rekao je tog 27. travnja Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Suradnja je pukla preko leđa ministra financija Zdravka Marića čiju je smjenu tražio Most.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi nismo na divljem zapadu. Mi nismo u državi u kojoj se apriori nekoga osuđuje, u kojoj se traži nečiji skalp.”, rekao je Plenković.

No ministar, a onda i predsjednik Vlade preživili su za samo jedan glas, onaj Tomislava Sauche. I to baš bivšeg SDP-ovca netom prije priveden zbog afere dnevnice.

"Ovo mi je definitivno najteža odluka koju sam u životu donio.", kazao je početkom svibnja Saucha.

Plenković se pokazao jačim od Karamarka. Most je pregazio uz pomoć do tad vjernog SDP-ovog partnera HNS-a, no ne bez žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo predložili tri ministra i očekujemo da će ta tri ministra pri-hvatiti HDZ. Jedan od prijedloga je ministarstvo Zn-anosti obrazovanja, profesorica Blaženka Divjak i ako se to prihvati, to znači da ministar Pavo Barišić neće više biti ministar.", rekao je HNSo-vac Predrag Štromar u lipnju.

Tako se Plenković elegantno riješio optužbom za plagijat opterećenog Barišića. Putem je iz HDZ-a eliminirao dio desne struje predvođene Zlatkom Hasanbegovićem, a samoinicijativno ga je napustio Davor Ivo Stier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovoj novoj političkoj konstalaciji potrebno je jačati demokršćansku opciju, a moja procjena je da to mogu činiti kao zastupnik u Hrvatskom saboru.", rekao je Davor Ivo Stier u lipnju.

Osim političkih rošada, godinu dana ove Vlade obilježila je najveća gospodarska afera u hrvatskoj povijesti i donošenje Lex Agrokora. A pokazalo se i da odustaju od ključnih odluka. Zbog pritiska javnosti odgođen je porez na nekretnine.

"Odredbe koje se tiču iz samog poreza na nekretnine se brišu iz ovog zakona.", kazao je ministar financija Zdravko Marić početkom rujna.

Zbog burne reakcije javnosti na doradu je povučen i novi Obiteljski zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem od ministrice da kada taj novi radni tekst bude u fazi da ide na javno savjetovanje, da prije toga obavimo političke konzultacije.", kazao je premijer Plenković ranije ovog mjeseca.

Uveli su pa brzopotezno, pod pritiskom Srbije, i povukli nove carinske takse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao mi je ako se to ispolitiziralo, znači to definitivno tako nije trebalo biti.", situaciju je komentirao ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u kolovozu.

Pred pritiskom partnera iz HNS-a pristali su na uklanjanje HOS-ove ploče iz Jasenovca, no, zato će se na branitelje u novom proračunu potrošiti 525 milijuna kuna više zahvaljujući novom Zakonu o hrvatskim braniteljima.

"Jedinu korist od ovoga svega ima sprječavanje genocida nad paškom janjetinom.", rekao je Predrag Matić.

Najmanje promjena dogodilo se u zdravstvu. Jedini značajniji potez bio je pokušaj da se Europska agencija za ljekove preseli u Zagreb. Europska komisija prijavu je okarakterizirala neadekvatnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda Plenkovićev najaktivniji ministar je Damir Krstičević. Osigurao je rast vojnog proračuna zbog čega se ulaže u novu vojnu opremu, i nabavljaju vojni zrakoplovi. A on se istaknuo i davanjem pa povlačenjem ostavke za vrijeme strašnog splitskog požara.

"Ovaj požar je dobio na atraktivnosti kada je vatra došla do naselja grada Splita.", rekao tada je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U godinu dana najpozitivniji su potezi Plenkovićeve vlade su provedena porezna reforma, povećanje porodiljnih naknada te osiguravanje sredstava za izgradnju Pelješkog mosta.

Puno se toga promijenilo - i ministri i partneri u vladi - a tek je prošla jedna godina.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo