reakcije /

Godina dana Plenkovićeve Vlade, oštre reakcije oporbe ali i građana: 'Ne živimo u istoj državi'

Sutra se navršava točno godina dana kako je Sabor izglasao povjerenje Vladi Andreja Plenkovića koji je u večer 19. listopada preuzeo ključeve Banskih dvora

18.10.2017.
19:10
VOYO logo

U Vladi su, tada bila i četvorica ministara iz MOST-a koje je premijer, pola godine poslije, ekspresno smijenio jer nisu htjeli podržati ministra financija Zdravka Marića, zbog njegova nekadašnjeg direktorovanja u Agrokoru. 

Na čelu Vlade u kojoj je MOST zamijenio HNS, koji su pak zbog toga napustili neki istaknuti članovi, premijer Plenković podnio je prvo Godišnje izvješće o radu svoje Vlade. Poručuje da je prošla godina za Hrvatsku jedna od najizazovnijih od završetka Domovinskog rata. Ipak, Vlada je kaže, ispunila značajan dio programa s kojim nastavlja i dalje. Građanima je obećao kvalitetniji život, veći životni standard i što bolje mogućnosti za osobni razvitak. 

"Danas treba podvuću crtu i jasno i glasno poručiti da predsjednik Vlade stoji u mjestu dok Hrvatska klizi prema dolje. Hrvatska treba reforme, do sada ova Vlada nije ni počela, a kamoli napravili itijednu reformuu Republici Hrvatskoj", kazao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada slušate izvješće imate osjećaj da živimo u različitim državama, u jednoj u kojoj je sve divno, krasno ili u drugoj u kojoj kreću izbori. Premijer je održao pravi predizborni govor", poručila je Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a. 

"U proteklom razdoblju imali dvije vlade od kojih je svaka prepoznatljiva po svojim bitnim obilježjima, Situacija koja je označila kraj jedne je slučaj Agrokor", smatra Božo Petrov, predsjednik MOST-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram reći da postoji jedna stara poslovica Tko radi taj i griješi. U više od sat vremena ekspozea predsjednika Vlade nisam čuo ni jednu samokritiku, niti jednu priznatu grešku i sve skupa me navodi samo na jedan zaključak da sve nije bilo izvješće o radu nego neradu Vlade RH u zadnjih godinu dana", kazao je Krešo Beljak, predsjednik HSS-a.

Poteze Plenkovićeve vlade na svojoj koži direktno osjećaju građani. S mnogima dobrima se premijer danas hvalio, a što o mnogobrojnim mjerama i odlukama Banskih dvora misli obični mali čovjek, ali i stručnjaci za ekonomiju i demografiju kojima je Vlada intenzivno bavila istražio je Josip Antolić.

Demografska slika Hrvatske ja katastrofalna. Od popisa do popisa nestalo je 150 tisuća stanovnika. Sve je izraženije iseljavanje stanovnika, a prirodni prirast je pritom u slobodnom padu. I sve je gore... 

"Za prvih osam mjeseci ove godine mi imamo već 13500 više umrlih nego rođenih, a za čitavu prošlu godinu to je bilo 14002 stanovnika", kazao je Nenad Pokos, demograf, Institut Ivo Pilar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo sigurno ova će godina biti gora od lanjske, a mogla bi lako biti i najgora. U Vladi tvrde - rješenje je gospodarski rast, ravnomjerni regionalni razvoj. Ali i mjere poput povećanja rodiljnih i roditeljskih naknada. 

U Vladi tvrde - ponudili smo i subvencije za stambene kredite, smanjili porezno opterećenje roditelja. Najavljuju i nove mjere. No raskorak s ostatkom Europe je prevelik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi samo 1,5 posto BDPa izdvajamo za djecu i obitelj. Recimo u Irskoj, koja je imala isti broj stanovnika prije 10-ak godina kao i mi, oni izdvajaju 2,5 posto", kazao je Pokos.

Pohvalio se premijer - rasle su ove godine i mirovine, za 2,7 posto! 

"To su priče za djecu, je li 35 kuna ili 100 kuna, to nije uopće ni bitno", smatra Jozo Anić iz Rijeke.

Rasle su u posljednje vrijeme, tvrde u Vladi i plaće. Prosječna neto plaća za 5 posto, kao i ona minimalna. Iznosi 3.276 kuna bruto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još kredit imam, to je onda ništa, standard životni nikakav...", poručila je Ruža Kajasa, Rab.

Ipak turistička je sezona bila rekordna kao i razina nezaposlenosti.  Raste proizvodnja, investicije, izvoz i BDP. Iako tvrdi Ekonomist Drago Jakovčević tvrdi Vlada je zaslužna za gospodarski rast, no on bi trebao biti i veći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebalo bi ga snažno povećati, jer mi smo na pragu 2008., ove godine nam fali 5 posto gospodarskog rasta da se vratimo na 2008., to isto vrijedi za industrijsku proizvodnju i za zaposlenost", smatra Drago Jakovčević, Katedra za financija Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

A najavljeno uvođenje eura, za razliku od nekih kolega - ne smatra dobrim.

"Pa nismo spremni za euro, mi kad bi ušli s ovakvim eurom dogodila bi se katastrofa, i zbog cijena i zbog toga što bi nam se zaustavila i ovakva mala proizvodnja, izvoz bi potpuno izostao", smatra Jakovčević.

"Očekivano u jednostatnom govoru premijer nije spomeuno ništa - što se nije napravilo.  Nije ništa spomenuo što nije napravio... Zbog vjerodostojnosti", tvrdi Krešimir Macan - možda je mogao spomenuti nešto što nije realizirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postao je sve nervozniji jer je logično pritisak sv veći na njega, on je postao nositelj svega oko ove vlade. Može izgledat bahat, ajmo bit precizni, može izgledat bahat, ali on samo ne da da ga nitko zeza", kaže Macan, politički analitičar.
Pred njim su, ako Vlada izdrži, još tri godine mandata, gomila posla i nesumnjivo još mnogo kritika.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo