upozoravali su HEP / Gnijezdo s četiri male rode palo sa stupa u Dragaliću: Dvije rode uginule

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Električni stup s kojeg je palo gnijezdo nalazi se ispred kuće obitelji Ivana Hile koji kaže kako je upozoravao HEP da bi se to moglo dogoditi

27.6.2018.
17:05
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

U srijedu prije podne u Dragaliću kod Nove Gradiške s električnog stupa palo je gnijezdo s četiri mlade rode. Dvije male rode su uginule, a druge dvije su ozlijeđene.

"Ovih dana su počele mahati krilima, vjerojatno su se pripremale za prvi let", rekla je Dijana Gorup prodavačica u mjesnoj trgovini za 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Električni stup s kojeg je palo gnijezdo nalazi se ispred kuće obitelji Ivana Hile koji kaže kako je upozoravao HEP da bi se to moglo dogoditi.

"Dvije godine sam upozoravao HEP da nešto poduzmu da tijekom zime kada rode odu na jug postave potporu, jer gnijezdo kojeg obnavlja ovaj par roda svake godine je sve teže i teže. Govorio sam im da bi gnijezdo trebalo učvrstiti metalnim podupiračima ili konstrukcijom, ali se nitko na to nije obazirao. Promatrao sam gnijezdo i primijetio da se prilikom svakog dolijetanja odraslih ono ljulja, a i kada su mali porasli gnijezdo je bilo nestabilno", ispričao je Ivan Hile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do pada je najvjerojatnije došlo zato što je istrunula drvena konstrukcija. Djelatnici novogradiškog HEP-a skinuli su ostatke drvene konstrukcije pomoću krana, a do četvrtaka ujutro trebali bi dovesti gotovu metalnu konstrukciju kakve imaju u pričuvi i vratiti dio gnijezda kako bi se rode imale kamo vratiti.

Mladim rodama koje su preživjele pad veterinarsku pomoć pružili su Vesna Andrić dipl. ing. biologije iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije, i poznati slavonskobrodski ornitolog Mirko Šetina. Rode bi trebale biti vraćene u gnijezdo roditeljima nakon što djelatnici HEP-a postave nosač, piše 24sata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo