NEZADOVOLJSTVO /

Glavašević zbog Vučića opleo po predsjednici: 'Pozvala je čovjeka koji prijateljuje s vukovarskim krvnikom Šljivančaninom'

Svoje obraćanje zastupnicima za govornicom u Saboru, Glavašević je započeo rečenicom: 'Hrvatska je jučer ponižena!'

13.2.2018.
11:49
VOYO logo

Današnja sjednica Sabora ovaj je tjedan počela ranije, a u utorak ujutro SDP-ovac Bojan Glavašević komentirao je posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj. Svoje obraćanje zastupnicima za govornicom započeo je rečenicom: "Poštovani kolegice i kolege, Hrvatska je jučer ponižena!".

"Jučer i danas u Hrvatskoj boravi Aleksandar Vučić, čovjek koji dokazano nije naš prijatelj, koji dokazano nema dobre namjere prema Hrvatskoj, čovjek kojem se jedine iskrene namjere ogledaju u njegovom ratnohušačkom govoru u okupiranoj Glini '95., pa onda u Skupštini Srbije 2000. godine, kada je govorio kako želi mijenjati međunarodno priznate granice Hrvatske po velikosrpskim maštarijama", kazao je Glavašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako te riječi nikada nije povukao te kako je to "čovjek koji dan danas prijateljuje s pravomoćno okrivljenim vukovarskim krvnikom Veselinom Šljivančaninom i postavlja se kao njegov branitelj".

"Takvog čovjeka je naša predsjednica pozvala u Hrvatsku, bez suglasnosti i znanja predsjednika hrvatske Vlade i tretirala ga kao uvaženog gosta. U tome leži poniženje", smatra SDP-ovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako poručuje kako je predsjednica Hrvatske stavila interese i pritiske međunarodne zajednice ispred interesa vlastite zemlje, i tvrdi da je to učinila na 'najsramotniji zamislivi način'.

"O medijskim slobodama u Vučićevoj Srbiji sve je poznato, ili prije rečeno - nedostatku istih. Poznato je i kako predsjednica ne voli interes javnost i novinarska pitanja, ali činjenica da je jučer upravo hrvatska predsjednica zabranila novinarima da Vučića pitaju o njegovim velikosrpskim hušačkim govorima, predstavlja poniženje i pljuvanje u lice svake žrtve Domovinskog rata.

Vučić je u Hrvatsku donio matične knjige iz Dvora na Uni, predsjednica nam je to prikazala kao ogroman i važan dar, napredak u našim odnosima. Što je s protokolima iz vukovarske bolnice, što je s podacima o mjestima masovnih grobnica za koje je dobro poznato da su dokumentirane i posjedu srpskih obavještajnih službi - to bi bila značajna gesta. Ovako je jasno samo da je predsjednica izazvala razjedninjenost i poniženje naše države. I sve to pod krinkom mirotvorstva", poručuje Glavašević. 

SDP-ov zastupnik smatra da postoji put prema pomirenju između dviju država, ali napominje da nas na taj put ne mogu voditi Vučić i Grabar-Kitarović, već samo dobri ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pomirenje ne počinje razmjenom papira, počinje tako da ćemo ljudima s obje strane granice pomoći da se upoznaju. U hrvatskim školama nema srpske književnosti, na našim radio stanicama ima jako malo glazbe iz Srbije, a koliko je srpskih školaraca imalo priliku čitati, primjerice, 'Hotel Zagorje' Ivane Simić Bodrožić, koliko ih je imalo prilike zaljubiti se u astronomiju,  slušajući Korada Korlevića dok govori o svemiru, zašto ne pomognemo da se to promijeni?

Možda njezin predsjednik nije prijatelj Hrvatske, ali Srbija je danas prijateljska zemlja, a prijateljstva moraju biti čvrsta da prežive instrumentalizaciju političkih ciljeva predsjednika država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasno je bilo u koju skupinu spada Vučić, no ako nekome dosad nije bilo jasno u koju skupinu spada naša predsjednica, od jučer bi nam stvarno trebalo postati jasno", zaključio je Glavašević.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo