Gdje su knjige? / Prvi dan najvažnije školske godine u zadnjih 20 godina klupe bi mogle biti prazne

Resorna ministrica ima rezervnu opciju, takozvani 'plan B'

28.8.2018.
21:30
VOYO logo

U 74 škole diljem Hrvatske kreće eksperimentalni program Škola za život, a klupe bi prvog dana mogle biti bez novih udžbenika. Nakladnici kažu kako su udžbenici uglavnom spremni za isporuku školama, ali pregovori s resornim ministarstvom još nisu okončani.

Udžbenici za najvažniju školsku godinu u posljednjih 20 godina mogli bi kasniti na školske klupe. Došlo je do zastoja u pregovorima između nakladnika zaduženih za isporuku novih udžbenika i ministrice obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Reforma ulazi u naše učionice 3. rujna, to je definirano, i tako će biti, ja ne pristajem ni na kakve ucjene", poručila je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja. 

Loš pregovarački postupak nabave

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nakladnici nisu imali informacije o pregovaračkom postupku nabave niti o cijenama za eksperimentalne materijale. Pred kamere nisu htjeli, ali 15 nakladnika odgovara pisanim putem: 

"Nakladnici su, kao i u dosadašnjim reformama, odradili svoj posao na vrijeme te u skladu sa svim zahtjevima. Pokazali smo da podupiremo reformu i da smo svjesni kompleksnosti njezina uvođenja i provođenja u školama. (…) Udžbenici su uglavnom spremni za isporuku školama, ali ne mogu biti isporučeni prije nego što se provedu sve potrebne procedure. Tek je sinoć (27. kolovoza) objavljena dokumentacija o nabavi koja je nužna za dovršavanje posla." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divjak kaže kako je natječaj bio raspisan u skladu sa zakonom te kako je Ministarstvo produljivalo rokove na zahtjev nakladnika. 

"Primjerice rok za predaju je bio 1. svibnja, nakon što su nam oni uputili molbu da produžimo, mi smo im produžili za mjesec dana, naravno uz razumijevanje da ćemo sve stići do kraja školske godine", kazala je Divjak.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učitelji nisu iznenađeni

Među 74 škole u eksperimentalnom programu je i osnovna škola u Bregani. Ravnatelj situacijom nije iznenađen.  

"Ja sam se i danas čuo s nakladnicima. Neki su rekli da neće biti sigurno do početka školske godine udbženici, neki su rekli da postoji mogućnost već prvog dana", kazao je Igor Matijašić, ravnatelj Osnovne škole Milana Langa u Bregani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, resorna ministrica ima rezervnu opciju. 

"Mi imamo 'plan B' kojem se jako veselim, prema tome ukoliko ne uspije ovaj pregovarački postupak javne nabave sa svim nakladnicima, mi ćemo osigurati sve učiteljima i učenicima za nastavu", rekla je Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno doznajemo da bi 'plan B', ako se nakladnici ne budu pridržavali dogovora, mogao biti digitalno rješenje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo