Mesić ga spasio? /

Gdje se Tuđman sakrio u trenutku raketiranja Banskih dvora: 'Taj dan napravio je nešto neuobičajeno. To ga je spasilo'

Image
Foto: RTL

Tadašnja JNA namjeravala je likvidirati hrvatskog predsjednika napadom na sobu u kojoj se nalazio uvijek nakon ručka, no ne i tog dana

18.12.2017.
9:54
RTL
VOYO logo

Prošli je tjedan nakon punih 26 godina hrvatsko pravosuđe konačno ustanovilo tko je odgovoran za raketiranje Banskih dvora koje se dogodilo 7. listopada 1991. Podignute su kaznene prijave protiv šestero časnika nekadašnje JNA koji su ili zapovijedili ili izvršili napad, donosi Novi list.

Raketiranje Banskih dvora dogodilo se samo dan prije nego što je Sabor trebao donijeti konačnu odluku o raskidanju svih veza sa SFRJ i definitivno proglasiti neovisnost za koju je tada stekla podršku svih relevantnih čimbenika međunarodne zajednice. Vjerojatno je i zbog toga vrh tadašnje JNA odlučio fizički likvidirati tadašnjeg predsjednika Republike Franju Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Franjo Tuđman kao bivši vojnik jako je držao do protokola i rasporeda. Točno se uvijek znalo u koje doba on što i gdje radi. Recimo uvijek je ručak bio u 13,30 koji bi trajao negdje do malo prije 15 sati kada bi se on povukao u sobu za odmor koja je bila odmah pored gdje bi onda slušao dnevnik na Hrvatskom radiju", prisjetila se Vesna Škare-Ožbolt, nekoć savjetnica prvog hrvatskog predsjednika.

Povukao se na ručak s Mesićem i Markovićem

Taj dan su, opisuje Škare-Ožbolt, u posjetu Tuđmanu bili tadašnji predsjednik predsjedništva SFRJ Stipe Mesić i predsjednik SIV-a Ante Marković. Raspored je promijenjen za taj dan, pa Tuđman nakon ručka nije otišao u sobu za odmor. I to ga je spasilo jer je raketa pogodila točno mjesto gdje je u to vrijeme uvijek boravio. Tuđman, naime, nakon završetka ručka nije otišao u sobu za odmor već se zajedno s Mesićem i Markovićem povukao u svoj kabinet, donosi Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čula se eksplozija koja me je odbacila prema vratima. Bila sam dobro ugruvana, ali nisam bila ozlijeđena. Bili smo šokirani, sve je bilo puno dima i prašine. I u tom smo trenutku čuli glas predsjednika Tuđmana koji nas pita jesmo li dobro. Naime, hodnik u kojem je bio naš kabinet vodio je prema skloništu Banskih dvora. Predsjednik je bio smiren i nije se činio uplašen", prisjetila se Škare-Ožbolt.

Nakon što su stigli u sklonište tehničko je osoblje vrlo brzo uspostavilo telefonske veze s vanjskim svijetom što je Tuđman iskoristio da nazove neke svjetske čelnike poput kancelara Kohla, ministra Genschera, te ministra vanjskih poslova Nizozemske koja je predsjedala tadašnjom Europskom zajednicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo