'EU JE VEĆ TREBALA REAGIRATI' / Gdje je zapelo? Što je s Vladinim mjerama pomoći građanima? Odavno su se vratili s godišnjeg...

Opljačkani milijuni iz INA-e idu u proračun. Upravo s pola milijarde kuna, koliko će se sliti u državnu blagajnu - barata premijer kada najavljuje nove mjere za pomoć građanima.

31.8.2022.
20:00
VOYO logo

Dio građana može si priuštiti samo kruh i pekmez, a poduzetnici razmišljaju o gašenju poslova zbog skupih energenata. Nakon pandemije, ugostitelje su snašli skupe režije, moguć je val zatvaranja!

"Ne da je podne, nego je deset minuta iza podneva. Mi iz udruge izaći ćemo s nekim prijedlozima fiskalnih rasterećenja. Vidite kroz medije najave, da se razni lokali zatvaraju, to još nije trend, ali najava je da će se ići u tom smjeru. Jer dugoročno poslovanje s gubitkom ne odgovara nikome", kaže Jurica Protić, dopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati čekaju premijera da ih pozove na najavljeni sastanak i objasni im što će se obuhvatiti mjerama pomoći.

Image
Banovina pred zimu /

Ispovijest starice iz Gline: 'Jedem kruh s pekmezom i sjedim u mraku'. Ovu zimu neće si moći priuštiti drva...

Image
Banovina pred zimu /

Ispovijest starice iz Gline: 'Jedem kruh s pekmezom i sjedim u mraku'. Ovu zimu neće si moći priuštiti drva...

"Ovdje u Hrvatskoj ne bi ništa škodilo da su se bar neke mjere donosile ranije pa se tako donositi stupanj po stupanj, a ne da čekamo cijeli paket od jednom. Nama je pomoć bila potrebna ne sada, ne sutra, nego jučer", smatra Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je u veljači kroz mjere građanima i poduzetnicima vratila 4,8 milijardi kuna. Novi bi paket, kako doznajemo, trebao biti veći od pet milijardi kuna. Na koalicijskom sastanku tek su spomenute.

"Razgovarali o mjerama jesmo, ali ne toliko detaljno. Premijer je obećao da će biti obilat i da će doći u idućih nekoliko dana. Moramo sačuvati građane da ne osjete ovo divljanje energenata, ali spasiti i sve one male, frizere, pekare sve one koji će biti na velikom udaru", kazao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljanje se najavljivalo za ovaj tjedan, ali afera u INA-i stavila je mjere na čekanje.

"Mi ćemo idućeg tjedna izaći s paketom mjera koji će pomoći građanima, pomoći će javnim institucijama, vrtićima, školama, općinama, županijama, fakultetima, nevladinim udruga. Pomoć će mikro, malim i srednjim poduzetnicima, općenito gospodarstvu", poručio je premijer danas na press konferenciji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalist Sever smatra da je i Europska unija već trebala izaći s jedinstvenom politikom prema cijenama energenata:

"Ono što bi trebalo napraviti je i da se ta troma EU pokrene brže. Kod njih je kao i očekivanje Godota, čeka se čeka da se nešto promijeni, a zapravo od tuda kreće veliki dio problema".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok cijene energenata divljaju već neko vrijeme, šefica Europske komisije najavila je reformu tržišta električne energije i mjere koje bi trebale dovesti do nižih cijena struje.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo