OGLASIO SE I MUP /

Gdje je nestalo više od 1,2 milijarde kuna? Uljanikovce čeka noć u pritvoru, sutra ispitivanja

Nobilo je rekao da je na putu za Rijeku gdje će Rossanda biti ispitan

26.3.2019.
21:06
VOYO logo

>>> NAJNOVIJE INFORMACIJE

20.54 Očekujemo da istraga razjasni i najmanje detalje afere te razotkrije sve pojedince i interesno-političke skupine koji su moguće utjecali na to da Uljanik i 3. maj dođu u ovakvu neodrživu situaciju, a da se odgovorni potom kazneno procesuiraju i sankcioniraju, priopćio je u utorak HDZ Istarske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Istarski HDZ pozdravlja akciju pravne države kojom se, kako navodi, nakon višemjesečnih izvida DORH-a, nastavlja s rasvjetljavanjem onog o čemu se u Istri već dosta dugo nagađa - o kriminalu u Uljanik grupi. 

 Pred zakonom svi moraju biti jednaki, pa tako i oni koji su već desetljećima vješto zagrnuti plaštom "regionalizma i poštenja", ocjenjuje HDZ i dodaje kako je to onaj minimum koji žele i građani Istarske županije i radnici brodogradilišta, ali i porezni obveznici iz cijele Hrvatske koji su, kako se sada sumnja, pod krinkom spašavanja brodograđevne industrije i radnih mjesta  godinama financirali protuzakonita bogaćenja lokalnih pojedinaca i grupacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Istarski HDZ naglašava kako Vlada tražeći održivo rješenje za Uljanik grupu i razmatrajući sve scenarije, vodi računa o svim mogućim reperkusijama na zaposlenike.  Ocjenjuje kako neki svjesno prešućuju da je sve što su radnici brodogradilišta u Rijeci i Puli primili prošle i ove godine došlo upravo iz državnog proračuna. 

Podjednako prešućuju, smatra HDZ, očito iz svojih poslovno-političkih interesa, i da je Vlada RH 2018. dala sanacijsko jamstvo kao pripremu za restrukturiranje od 716 milijuna kuna. 

Naglašava se kako je HDZ-ova Vlada napravila sve za spas brodogradnje te dodaje kako to više niti može niti želi poput nekoć Vlade SDP-a i IDS-a, šakom i kapom nenamjenski dijeliti sredstva Uljanik grupi, po svemu sudeći, u interesu pojedinaca i grupacija koje su "imale šapu" nad Uljanik grupom. 

Vrijeme da se kaže "dosta" ucjenama te da se na realnim osnovama utvrdi kako i koliko država može pomoći brodogradilištima, poručuje HDZ i  ocjenjuje kako građani Istre i Hrvatske više ne žele plaćati grijehe donedavno svemoćnih lokalnih družina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19.10 Premijer Andrej Plenković kratko je komentirao današnja uhićenja u akciji Uljanik. Podsjetio je na ono što smo čuli od  glavnog državnog odvjetnika prije nekoliko dana, a to je da su izvidi trajali više od 6 mjeseci. 

"Što se tiče komentiranja bilo kakvih postupaka, ja u to ne želim ulaziti. Sve aktivnosti provode PNUSKOK i nadležno državno odvjetništvo, oni to rade više mjeseci, temeljito, u jednoj složenoj tematici koja nije nimalo jednostavna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je već prije 2 tjedna trebala donijeti odluku - restrukturiranje ili stečaj. Oporba, konkretno Davor Bernardić, pak smatra da su insitucije djelovale upravo na poziv premijera pa da je do uhićenja došlo baš u tjednu kada Vlada mora donijeti odluku.

"Je li to onaj isti koji kaže da DORH ne radi ništa? Nije vrijedan komentara", kratko je poručio premijer.

Posljednjih tjedana svjedočili smo različitim stajalištima ministara. Ministar Horvat je bio skloniji restrukturiranju, a Marić stečaju. I dalje se ne zna hoće li ta točka uopće biti na sjednici Vlade, zaključuje RTL-ova reporterka Damira Gregoret.

18.08 Ante Nobilo, branitelj Giannija Rossande, na pitanje novinara smatra li da je Vlada naložila uhićenja rekao je da je to očigledno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je očigledno, što tu treba govoriti. Svi smo očekivali ovaj tjedan da će biti definitivno odluka o stečaju. Apsolutno svi koji smo u ovom poslu znali smo da se ovo mora desiti. To je vrlo, vrlo očito, i to je ono što se ne smije događati, miješati politiku i ritam kaznenih postupaka", rekao je Nobilo dodajući da se Rossanda branio šutnjom.

"On se ne osjeća krivim. Sad treba pustiti da istraga ide svojim tokom, da se utvrde sve činjenice pa ćemo razgovarati za jedno kraće vrijeme", rekao je Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nobilo je dodao da će sutra biti kod državnog odvjetnika nakon čega će moći slobodnije govoriti o postupku.

Živi zid glavnim krivcem za Uljanik drži političare

17.54 Živi zid je u utorak pozdravio uhićenja čelnika Uljanik grupe, poručio kako su glavni krivci za sve što se događalo u brodogradilištima upravo političari te zatražio odgovornost "krupih riba, nalogodavaca, zaštitnika, a ne samo onih koji su bili provoditelji".

 "Rossanda i ekipa jesu odgovorni i treba im uzeti svu imovinu koju su stekli  nezakonito. Međutim oni su sitne ribe u odnosu na one koji  su im to sve  omogućili", kazao je čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić na konferenciji za novinare.

Odgovornima drži političare od, kako je rekao, lokalnih koji su okupljeni oko IDS-a do nekoliko hrvatskih vlada - Milanovićeve, Oreškovićeve i Plenkovićeve.
"U slučaju Uljanika i 3. maja oni su mjesecima gledali kako se događa kriminal, kako  brodogradnja propada. Zato su jedini istinski odgovorni za sadašnje  stanje premijeri Andrej Planković, Tihomir Orešković,  Zoran Milanović, bivši ministri gospodarstva Ivan Vrdoljak i Martina Dalić te sadašnji Darko Horvat", kazao je Sinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je i kako je Živi zid dugo upozoravao na kriminal, na bonuse direktora u ugovorima kod isporuka brodova, na to da se brodovi rade s gubitkom.

Prisjetio se i izvješća Hrvatske brodogradnje-Jadranbroda koji su, kaže, mjesecima slali niz upozorenja Centru za restrukturiranje i prodaju te Vladi, o problemima u Uljaniku i 3. maju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unatoč tome oni nisu napravili ništa, tolerirali su isplaćivanje bonusa, znali su da se radi s gubitkom i to tolerirali, dozvolili otkazivanje ugovora,  odlazak projektanata i radnika, tolerirali su da se daju milijarde u brodobradnju znajući da se nenamjenski troše", nabrajao je Sinčić.

Osvrnuo i na 'tajming' uhićenja ocijenivši kako je premijer Plenković namjerno odgađao donošenje odluke o sudbini brodogradilišta Uljanik kako bi tempirao akciju pravosuđa i policije  sa svojom odlukom o stečaju ili restrukturiranju.

Državno odvjetništvo i policiju pozvao da "skoče" i do Splita i Trogira te "protresu" Brodosplit i Brodotrogir.

Bunjac: Uhićenja još jedna predstva za narod

Saborski zastupnik Živog zida  Branimir Bunjac ocijenio je kako su uhićenja samo još jedna predstava za narod jer nisu uhićeni oni koji su omogućili upravama brodogradilišta da neopravdano raspolažu s milijardama proračunskog novca.
Bunjac je uvjeren da će uhićeni nakon nekoliko dana u istražnom zatvoru biti pušteni uz jamčevinu, nakon čega će uslijediti sudski postupak koji će trajati minimalno 10 godina te biti izrečene uvjetne kazne ili kazne rada za opće dobro, a da se pritom niti jedna kuna neće vratiti u proračun. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sinčić se osvrnuo i na izbore za Europski parlament poručivši kako na njih idu jer žele da se u EU čuje  glas ljudi koji se  bore za suverenitet Hrvatske koji kritiziraju europsku politike. Nije htio reći koliko mandata očekuju niti koliko će potrošiti na izbornu promidžbu.

MUP: Uhićene u akciji Uljanik policija sumnjiči za štetu veću od 1,2 milijarde kuna

17.23 Uhićene u akciji Uljanik policija sumnjiči za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i jednu subvencijsku prijevaru kojima je počinjena materijalna šteta veća od 1,2 milijarde kuna, izvijestio je MUP u utorak poslijepodne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U službenom priopćenju policija je izvijestila da od rujna 2018. provodi "kompleksno kriminalističko istraživanje međusobnog poslovanja trgovačkih društava koja posluju unutar grupe poduzeća iz Pule, a kojoj pripada i brodogradilište u Rijeci te poslovanja društava iz navedene grupe poduzeća s drugim poslovnim subjektima izvan grupe".

Potvrdili su i da je tijekom utorka na području Istre uhićeno 12 osoba (rođenih 1946., 1954., 1960., 1966.,1953., 1967., 1973., 1955., 1968., 1971., 1957. i 1971.) zbog sumnje da su "počinili više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i jednog kaznenog djela subvencijske prijevare na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci te državnog proračuna".

Materijalnu štetu izazvanu tim nedjelima policija procjenjuje na preko 1,2 milijarde kuna.

"Zbog opsežnosti i složenosti kriminalističkog istraživanja u kojem je tijekom današnjeg dana sudjelovalo više od 100 policijskih službenika, u Rijeci je ustrojen Stožer iz kojeg se sve koordinira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do 17 sati obavljene su pretrage svih 15 radnih prostora, domova i drugih prostora, ali se nastavljaju ispitivanja osoba koje će još potrajati.

Nakon što policija obavi ispitivanja, svi će uz kaznenu prijavi biti dovedeni pritvorskom nadzorniku u Rijeci", izvijestio je MUP, ističući da se kriminalističko istraživanje nastavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posavec: "Treba prestati davati novce iz džepova građana za propale tvrtke"

16.46 Međimurski župan Matija Posavec (HNS) izjavio je u utorak da o eventualnom stečaju Uljanika nema konkretnih podataka, ali država mora prestati davati novce iz džepova građana za propale tvrtke.

U proteklih 15 godina na sjeveru Hrvatske propadale su mnoge tvrtke, u građevinarstvu i tekstilnoj branši, i nikoga tada nije bilo briga da spasi radna mjesta, rekao je Posavec novinarima na konferenciji o poslovnom uzletu Međimurske županije.

Zbog tog maćehinskog odnosa prema Međimurju, Varaždinu i Zagorju poduzetnici na sjeveru zemlje morali su se snalaziti sami.

"Pljunuli smo u šake i sami stvarali dodanu vrijednost, zato malo drugačije gledamo na stečajeve nego što gleda netko drugi", rekao je Posavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za IDS akcija istražnih tijela u Uljaniku zakašnjela

16.39 "Istražujući poslovanje pretprošle Uprave jasno je vidljivo koliko je današnja akcija istražnih organa zakašnjela dok je država mogla spriječiti ovu krizu da je pravovremeno preuzela odgovornost za nadzor i upravljanjem poduzeća u svom vlasništvu", ocjenjuje IDS u priopćenju u utorak u povodu uhićenja u Puli zbog poslovanja Uljanika. 

"S obzirom na situaciju u kojoj se Uljanik nalazi, u Istarskome demokratskom saboru smatramo da je od ključne važnosti preispitati poslovanje Uljanika i potencijalnu odgovornost pojedinaca. Vjerujem da je u interesu svih da se utvrde činjenice koje su Uljanik dovele u takvu neizvjesnu situaciju u kojoj je danas", stoji u IDS-ovu priopćenju za javnost koje je potpisao glavni tajnik stranke Giovanni Sponza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se dodaje kako je u ovom trenutku najvažnije da Vlada i koalicijski partneri konačno prekinu agoniju radnika, koja traje predugo, i da čim prije donesu odluku o restrukturiranju koja će omogućiti očuvanje radnih mjesta i opstanak brodogradnje u Puli i Rijeci.

16.35 Kako Vijesti.hr doznaju, policija je jutros pretražila dom bivšeg šefa Uprave Uljanika Antona Brajkovića te privremeno oduzela zapisnike i određenu dokumentaciju te ga uhitila. 

Brajkovića zastupaju pulski odvjetnik Matija Miloš te riječki odvjetnik Goran Marijanović, a kako se doznaje, Brajković će biti ispitan predvečer u PNUSKOK-u u Pazinu.

16.30 Uhićeni bivši predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda za svoju je obranu angažirao jednog od najpoznatijih hrvatskih odvjetnika Antu Nobila. 

VEZANE VIJESTI

"Upravo vozim u Rijeku i još ne znam što se Rossandi točno stavlja na teret. No već sada mogu reći da je sve to već viđeno: Vlada će uskoro objaviti da Uljanik ide u stečaj, radnici su najavili izlazak na ulice, a bliže se europski izbori pa je brže-bolje trebalo naći nekog krivca", kazao je Nobilo za Novi list. 

Najpoznatija pulska odvjetnica Marija Budimir, inače poznata po obranama optuženika za najteža kaznena djela, preuzela je zastupanje predsjednika Uprave Uljanik Plovidbe Dragutina Pavletića koji je prije nekoliko sati uhićen zajedno s 11 osoba u akciji riječkog PNUSKOK-a i Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci, doznaje Glas Istre. 

Rossanda dovezen u Policijsku upravu primorsko-goransku u Rijeci

16.06 Bivši predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda iz Pule je u utorak popodne priveden  u Policijsku upravu primorsko-goransku u Rijeci, a najavljeno je da će tijekom dana policija dovesti još nekoliko osoba privedenih prije u slučaju Uljanik grupe.

Poslije Rossande, u PU primorsko-goransku dovezen je bivši predsjednik Uprave 3. maja Domagoj Klarić.

Nakon noći u policijskom pritvoru osumnjičene očekuje ispitivanje u državnom odvjetništvu koje će potom odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu i od suca istrage riječkog Županijskog suda zatražiti istražni zatvor. 

Kako je prije podne izvijestio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, prema informacijama koje je dobio od vrha Ravnateljstva policije, osobe uhićene za nezakonitosti u Uljaniku sumnjiči da su brodogradilište i državni proračun oštetili za više od milijarde kuna.

"Prema informacijama koje sam dobio od glavnog ravnatelja policije, policijski službenici PNUSKOK-a Rijeka provode višemjesečno složeno kriminalističko istraživanje oko mogućih nezakonitosti u grupi Uljanik.

U suradnji sa županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci jutros je pokrenuta akcija tijekom koje je uhićeno 12 osoba koje se osnovano sumnjiči da su počinili više kaznenih djela na štetu brodogradilišta i državnog proračuna, a kako mi je rečeno u ovom slučaju se radi o iznosu od vise od jedne milijarde kuna", kazao je Božinović u izjavi Hini.

Dodao je i kako je informiran da se ovo složeno kriminalističko istraživanje nastavlja.

U akciji Uljanik, prema neslužbenim informacijama, privedeni su, među ostalima, bivši predsjednik uprave Gianni Rossanda, njegov prethodnik Anton Brajković, članovi bivše uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, Dragutin Pavletić i Darko Šorc iz Uljanik Plovidbe, bivši direktori riječkog brodogradilišta te drugi direktori Uljanikovih društava.

Policija je izvijestila i da su u suradnji s tužiteljstvom u utorak ujutro na istarskom području počela uhićenja i pretrage domova i poslovnih prostora u kriminalističkom istraživanju kojim je obuhvaćeno 12 osoba.

Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić Hini je potvrdila da je kriminalističko istraživanje vezano uz "provođenje restrukturiranja brodogradilišta iz Rijeke, odnosno poslovanje grupe poduzeća". Zbog veličine i složenosti ove akcije u kojoj sudjeluje više od 100 policajaca ustrojen je stožer koji koordinira sve aktivnosti, a u MUP-u kažu da očekuju "da će radnje trajati tijekom cijelog današnjeg dana".

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo